Temperaturi maxime record în apropiere de Polul Nord jpeg

Temperaturi maxime record în apropiere de Polul Nord

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 28 februarie 2018

În timp ce Europa se confruntă cu un val de frig glacial, în regiunea arctică se înregistrează temperaturi maxime record. În apropiere de Polul Nord se consemnează o anomalie de 30 de grade Celsius.

Suprafaţa acoperită cu gheaţă din această regiune a atins cel mai mic nivel pentru mijlocul iernii de la debutul înregistrărilor, în urmă cu peste jumătate de secol. Un fenomen meteorologic numit ”încălzire stratosferică bruscă” a provocat în apropiere de Polul Nord temperaturi egale sau peste punctul de îngheţ, relatează Agerpres. 

”În termeni relativi, acest lucru înseamnă o anomalie de temperatură de 30 de grade Celsius”, a notat pe Tweeter Robert Rohde, om de ştiinţă în cadrul organizaţiei Berkeley Earth din Washington, Statele Unite.

La staţia meteorologică Longyearbyen de la insula Svalbard din Oceanul Arctic, temperaturile din ultimele 30 de zile au fost cu 10 grade Celsius peste cele medii din această perioadă.

Val de frig în Europa

Valul de frig siberian abătut în ultimele zile asupra Europei s-a soldat cu peste 40 de morţi până miercuri, printre care multe persoane fără adăpost. Acest val de frig s-a soldat cu cel puţin 41 de morţi de vineri: 18 în Polonia, şase în Cehia, cinci în Lituania, câte patru în Franţa şi în Slovacia şi câte doi în Italia şi în România. În Estonia, valul de frig a provocat moartea a şapte persoane în întreaga lună februarie.

În noaptea de marţi spre miercuri, mercurul din termometre a scăzut până la -21 de grade Celsius în regiunile montane din Croaţia şi Bosnia, -20 de grade Celsius la Lübeck (în nordul Germaniei), -19 grade Celsius în sudul Poloniei, -18 grade Celsius în apropiere de Liege (Belgia) şi -10 grade Celsius în împrejurimile Londrei. În Elveţia s-a înregistrat un vârf negativ de -36 de grade Celsius la Glattalp, la 1.850 metri altitudine. Valul de frig siberian va continua cel puţin până joi.