Talibanii susţin că au pus stăpânire pe 85% din teritoriul Afganistanului jpeg

Talibanii susţin că au pus stăpânire pe 85% din teritoriul Afganistanului

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 9 iulie 2021

Talibanii au anunţat  că au preluat sub controlul lor 85% din teritoriul Afganistanului, transmite AFP, care precizează că nu poate confirma informaţia din surse independente, relatează adevarul.ro.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, în Rusia, un reprezentant al talibanilor, Shahabuddin Delawar, a susţinut că „85% din teritoriul Afganistanului a trecut sub controlul” mişcării sale. El mai susţine că administraţiile şi spitalele din zonele controlate de talibani funcţionează în mod normal. „Toate administraţiile şi spitalele continuă să funcţioneze pe acest teritoriu. Ne-am asigurat că vor fi în măsură să-şi continue activitatea”, a spus Delawar, făcând totodată un apel tuturor organizaţiilor internaţionale „să nu-şi întrerupă misiunile” în ţara sa. Delawar şi-a arogat totodată victoria împotriva SUA. „Noi ne-am dus lupta, am făcut populaţia să treacă de partea noastră. Statele Unite au fost forţate să părăsească teritoriul nostru”, a declarat el.

Potrivit unui alt reprezentant al talibanilor, Sohail Shaheen, mişcarea sa va cuceri toate zonele administrate în prezent de Guvernul afgan. Talibanii desfăşoară de mai multe săptămâni o ofensivă împotriva forţelor guvernamentale afgane, ofensivă înlesnită mai ales de retragerea SUA din ţară. Delegaţia talibană a fost primită la Moscova de emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov.

MAE rus susţine că talibanii au dat asigurări că nu vor încălca frontierele statelor din Asia Centrală. Situaţia este extrem de tensionată la graniţa dintre Tadjikistan şi Afganistan, unde peste o mie de membri ai forţelor de securitate afgane au trecut graniţa ca urmare a avansului insurgenţilor talibani.

Biden, despre războiul din Afganistan: Ne-am atins obiectivele

De mai multe zile se succedă anunţuri cu privire la retragerea rapidă şi pe tăcute a trupelor americane din Afganistan, însă şi ofensive militare ale talibanilor, fără ca preşedintele american să ia cuvântul în mod solemn.

Joe Biden s-a adresat până la urmă americanilor joi, de la Casa Albă, pe un ton foarte ferm, dar abţinându-se de la orice triumfalism. Liderul de la Casa Albă consideră că Statele Unite, care îşi încheie retragerea la 31 august, „şi-au atins obiectivele” în Afganistan. Statele Unite au „pus mâna pe teroriştii care ne-au atacat la 11 septembrie”, l-au eliminat pe Osama bin Laden şi „au scăzut ameninţarea terorismului”, pentru ca Afganistanul să nu mai fie „o bază de unde să se comită atentate împotriva” Americii, a enumerat el. Biden a dat asigurări că Washingtonul va continua să susţină Afganistanul şi a promis că afganii care au servit ca interpreţi ai forţelor americane vor avea „locul lor” în Statele Unite, însă a insistat asupra responsabilităţilor autorităţilor de la Kabul. Joe Biden a apreciat de asemenea că „nu este inevitabil” ca ţara să cadă pe mâna talibanilor. Însă, crede el, „probabilitatea să existe un singur guvern unit în Afganistan care să controleze întreaga ţară este extrem de neverosimilă”.