Tabără de îngrijire a mormintelor eroilor români înhumați în localitatea poloneză Lambinowice / FOTO  jpeg

Tabără de îngrijire a mormintelor eroilor români înhumați în localitatea poloneză Lambinowice / FOTO

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 30 septembrie 2019

În perioada 21-29 septembrie, în localitatea Lambinowice, din Republica Polonă, s-a desfășurat tabăra de îngrijire a mormintelor celor peste 2350 de eroi români căzuți la datorie în Primul Război Mondial care își dorm somnul veșnic în Cimitirul Prizonierilor de Război, una dintre cele mai mari necropole de război din Europa, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MapN). 

Lucrările de întreținere au fost realizate de către militari din cadrul Detașamentului de Apărare „Scorpionii Albaștri”, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Academiei Forțelor Navale „Mircea cel Bătrân” și Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

Activitatea a fost organizată în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, semnat la Varșovia la 25 mai 2018 și ratificat prin Legea nr. 299/2018.

MAPN2 jpg jpeg

După finalizarea lucrărilor a fost organizată o ceremonie de depunere de coroane de flori la monumentul central din Cimitirul Prizonierilor de Război, în memoria eroilor români și străini înhumați în necropolă. La ceremonie au participat, alături de militarii români care au executat lucrările de întreținere, reprezentanții Primăriei localității Lambinowice și ai Muzeului Prizonierilor de Război din localitate. Ambasada României la Varșovia a fost reprezentată de atașatul român al apărării în Polonia, colonelul Dragoș Florea.

MAPN3 jpg jpeg

Tabăra de îngrijire de la Lambinowice precede un proiect mai amplu de restaurare a mormintelor și însemnelor de căpătâi ale eroilor români pe care Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, îl va derula în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.

MAPN4 jpg jpeg

Foto: MapN