SUA au efectuat primul test al unei rachete de croazieră cu rază intermediară de la ieşirea din Tratatul INF / VIDEO jpeg

SUA au efectuat primul test al unei rachete de croazieră cu rază intermediară de la ieşirea din Tratatul INF / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 august 2019

Statele Unite au testat o rachetă de croazieră lansată de la sol, cu rază de peste 500 de kilometri, pentru prima dată de la ieşirea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), potrivit Defense News.

Potrivit Departamentului american al Apărării, în urma testului ţinta a fost atinsă şi acesta va fi folosit în continuare pentru cercetare şi dezvoltare.  Testul a fost efectuat duminică, de pe insula San Nicolas din apropiere de California, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, în octombrie 2018, că va retrage Statele Unite din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), susținând că Rusia a încălcat acordul.

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de preşedintele SUA Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, iar ulterior a fost preluat de Rusia, ca succesoare a URSS. Prin acest tratat, SUA şi Rusia se angajau să nu deţină, producă sau testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.