Strămoșii «fantomă»: O specie umană necunoscută, descoperită de un studiu ADN jpeg

Strămoșii «fantomă»: O specie umană necunoscută, descoperită de un studiu ADN

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 20 februarie 2020

Un studiu care analizează genomurile vest-africanilor a detectat indicii conform cărora aceste populații s-au încrucișat cu o specie umană dispărută, necunoscută până în prezent. 

Studiul a indicat că actualii vest-africani prezintă într-o proporție substanțială - circa 2% până la 19% - o moștenire genetică de la o specie umană dispărută, pe care cercetătorii o numesc „populație fantomă”, relatează Agerpres.

„Estimăm că încrucișarea s-a produs cu aproximativ 43.000 de ani în urmă, cu intervale mari de incertitudine”, a declarat Sriram Sankararaman, profesor din cadrul Universității din California, Los Angeles (UCLA), care a condus studiul.

Homo sapiens a apărut pentru prima dată cu puțin peste 300.000 de ani în urmă în Africa și ulterior s-a răspândit în toată lumea, întâlnind alte specii umane din Eurasia care de atunci au dispărut, printre aceștia numărându-se neanderthalienii și denisovanii.

Cercetări genetice anterioare au demonstrat că specia noastră s-a încrucișat atât cu neanderthalienii cât și cu denisovanii, populațiile de oameni moderni din afara Africii purtând încă ADN de la ambele. De la neanderthalieni există ample mărturii fosilizate, iar de la denisovani au fost descoperite câteva fosile în ultimii ani. Însă această „populație fantomă” era complet necunoscută înainte de acest studiu ADN.

„Nu știm unde ar fi putut trăi această populație, dacă ar corespunde cu fosilele cunoscute și care a fost soarta sa”, a precizat profesorul Sankararaman.

Conform studiului coordonat de profesorul Sankararaman, această specie dispărută ar fi apărut în urmă cu circa 650.000 de ani, când s-a separat de linia evolutivă care a condus la apariția Homo sapiens.

Cercetătorii au analizat genomurile a sute de vest-africani și ulterior au comparat datele cu genomurile de neanderthalieni și denisovani. Ei au identificat segmente ADN prezente la vest-africani care ar putea fi explicate cel mai bine prin încrucișări străvechi cu un membru necunoscut al arborelui genealogic uman.