Statutul minorităților naționale din România – reloaded! jpeg

Statutul minorităților naționale din România – reloaded!

📁 Istorie recentă
Autor: Remus Georgescu
🗓️ 4 octombrie 2019

Deputatul Marius Pașcan a tras un semnal de alarmă zilele trecute cu privire la posibilitatea ca Executivul de la București să accepte reluareadiscuțiilor, în Parlamentul României, asupra proiectului de Statut privind minoritățile naționale din țara noastră.  

Statutul în cauză urmărește, sub pretextul acordării deautonomie culturală minorităților, statuarea de facto a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic și, practic, scoaterea de sub autoritatea statului român aacelor zone din Transilvania în care populația maghiară este una majoritară. Proiectul de lege a stat pe tușă, în Parlament, de nu mai puțin de 14 ani, undeva din anul 2005, când a fost promovat, pentru prima dată, la presiunea UDMR, de fostul președinte alSenatului, Călin Popescu Tăriceranu.

Cu toate acestea, propunerea de act normativ a fost respinsă de Senatul României,  fiind apoi rostogolit înttre comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, pentru ca în anul 2012 să fie tras pelinie moartă, după ce a fost întors din plen, pentru a fi supus unui nou raportal Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități naționale. Nu sunt clare argumentele invocate pentruca acest proiect de act normativ să reprezinte o prioritate pentru actualul Executiv de la București.

Însă, cel mai probabil, situația se datorează abililor politicieni ai UDMR care știu că momentele de profundă criză politică, cum este situația României de azi, creează terenul fertil pentru adoptarea unor proiecte controversate, care nu ar face altceva decât să transforme România într-unstat multinațional, respectiv înntr-un stat care își va ceda o parte din suvernanitate reprezentanților politici ai unor minorități naționale, o parte din aceștia aflându-se sub influența clară a unor actori politici străini, așacum este cazul domnului Kelemen Hunor, președintele UDMR, care ridica, în urmăcu câteva zile, osanale în presa română premierului țării vecine, Viktor Orban!

Detalii aici https://www.b1.ro/stiri/politica/kelemen-honor-declaratii-despre-viktor-orban-297741.html

Prin prevederile sale normative, Statutul minorităților naționale din România ar face ca autoritățile statului român să nu mai fie cele care diriguiesc treburile în interiorul țării. Ba mai mult, din însășidenumirea de „autorități” nu ar mai rămâne decât o amintire hilară, pentru căviitoarele foste autorități ar trebui să ceară și să obțină acordul „consiliilor naționale ale autonomiei locale” pentru adoptarea oricăror deciziicare ar considera reprezentanții minorității că privesc minoritatea. 

Aceasta și alte prevederi conținute de proiectul de lege ar face să se ajungăla o  împărțire a suveranității, între statul român și minorități. Nu cunoaștem, așa cum am precizat, motivele pentru care acest proiect de lege, care nu corespunde realităților secolului XXI, în care globalizarea și inter-culturalitatea sunt, în fapt, realitățile cotidene și nu enclavizarea etnică, a ajuns să intre pe lista de priorități ale Executivului de la București!

Sperăm însă ca demersul să rămână doar pe hârtie, ori dacă va fi, cu adevărat, dezbătut, acesta să reprezinte un proiect consonant cu valorile Uniunii Europene, în care să fie eliminat controlul unor entități politice asupra membrilor minorității pe care pretind că îi reprezintă. De altfel, România a fost dintotdeunarecunoscută ca un model în ceea ce privește respectarea drepturilor șilibertăților minorităților naționale ori, acest proiect legislativ, dacă ar fisă fie adoptat, ar trebui să reprezinte o sumă a acestor drepturi și libertățicâștigate deja de minoritarii din țara noastră....și nimic mai mult!