Statele Unite avertizează Rusia privind «încălcarea revoltătoare» a suveranității Ucrainei jpeg

Statele Unite avertizează Rusia privind «încălcarea revoltătoare» a suveranității Ucrainei

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 noiembrie 2018

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley (foto sus), a avertizat luni Rusia că a încălcat „teritoriul suveran al Ucrainei” și a făcut apel la Moscova să reducă tensiunile cauzate de acțiunea sa „arogantă”, scrie Reuters.

Haley a declarat că a vorbit luni cu președintele Donald Trump și cu secretarul de Stat Mike Pompeo, iar comunicatul reflectă „îngrijorările de la cel mai înalt nivel”.

„După cum președintele Trump a spus în mai multe rânduri, Statele Unite ar dori o relație normală cu Rusia. Dar acțiunile ilegale ca aceasta continuă să facă acest lucru imposibil”, a declarat Haley.

„Statele Unite vor menține sancțiunile legate de Crimeea impuse Rusiei. Alte escaladări ale Rusiei de acest tip vor face lucrurile mai rele. Vor submina poziția Rusiei în lume și vor înrăutăți relațiile Rusiei cu SUA și multe alte țări”, a adăugat ea.

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitry Polyanskiy, a acuzat Ucraina că a plănuit incidentul și a sugerat că a făcut acest lucru pentru că popularitatea președintelui Petro Poroșenko este scăzută înaintea alegerilor de anul viitor.

Şeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat, luni, Ucraina că folosește ”metode periculoase” în Strâmtoarea Kerci, la o zi după un incident armat fără precedent în urma căruia Marina rusă a capturat trei nave ucrainene. Navele - două vedete blindate, Berdiansk și Nikopol, și remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia și marchează accesul în Marea Azov. Din totalul de 23 de militari de la bord, șase au fost răniți, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.