Stalin a răpit şi torturat nazişti după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial jpeg

Stalin a răpit şi torturat nazişti după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial

📁 Stalin și stalinism
Autor: Redacția
🗓️ 31 octombrie 2011

Dictatorul sovietic s-a răzbunat pe diplomaţii nazişti pe care-i considera responsabili de încălcarea pactului de non-agresiune pe care îl semnase cu Germania în 1939. O nouă carte lansată în Germania prezintă detalii despre un plan de răzbunare al lui Stalin, care le-a ordonat agenţilor secreţi sovietici să răpească diplomaţi nazişti după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a fi încarceraţi, torturaţi şi judecaţi în secret la Moscova.

Stalin a dat undă verde planului în vara anului 1945, iar cei vizaţi au fost diplomaţii germani despre care dictatorul sovietic credea că au fost responsabili pentru declanşarea războiului împotriva Uniunii Sovietice, scrie Daily Mail.

Germania şi Uniunea Sovietică au semnat faimosul pact de non-agresiune Ribbentrop-Molotov în 1939, însă Hitler l-a încălcat doi ani mai târziu, în iunie 1941, când a hotărât să invadeze Uniunea Sovietică.

După încheierea războiului, Stalin a vrut să se răzbune în mod special pe semnatarul din partea Germaniei a pactului din 1939, ministrul de Externe Joachim von Ribberntrop. Acesta a fost însă prins de aliaţii din Vest, care l-au judecat la Nuremberg şi l-au condamnat la moarte pentru crime de război.

În aceste condiţii, Stalin a trebuit să se mulţumească cu diplomaţi nazişti mai puţin faimoşi, printre care Fritz Grobb, trimisul lui Hitler în Bagdad şi Carl Clodius, trimistul special al lui Hitler în România.