Spania cere returnarea unor artefacte vizigote dăruite naziștilor în 1940 jpeg

Spania cere returnarea unor artefacte vizigote dăruite naziștilor în 1940

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 18 octombrie 2016

Spania vrea să recupereze din Germania mai multe artefacte vizigote ce au fost trimise naziștilor în 1940 pentru cercetare. Ele urmau să demonstreze originile ariene ale spaniolilor, prin moștenirea vizigotă, și legăturile strânse dintre cele două popoare.

Artefactele au fost descoperite în necropola de la Castiltierra, unde s-au efectuat săpături arheologice în anii '30. Pe lângă obiectele din bronz sau aur au fost găsite și rămășițe umane, identificate ca aparținând vizigoților, un trib germanic care a ocupat peninsula iberică înaintea invaziei maure din secolul al VIII-lea.

Franco a oferit aceste artefacte liderului SS Heinrich Himmler în momentul în care acesta a efectuat o vizită la Madrid în anul 1940. Himmler s-a întâlnit atunci cu arheologul Julio Martinez Santa Olalla, care s-a ocupat de săpăturile arheologice, și care era convins că prezența vizigotă în Spania indica o moștenire ariană comună între spanioli și germani. 

Artefactele trimise în Germania – pentru cercetări, spun spaniolii – au ajuns prin diferite muzee și nu au fost returnate niciodată. Acum, autoritățile spaniole vor să ceară în mod oficial returnarea acestora și caută dovezi care să ateste că artefactele au fost acordate doar temporar nemților.