Soldat român dispărut în cel de al Doilea Război Mondial, declarat mort după 75 de ani  jpeg

Soldat român dispărut în cel de-al Doilea Război Mondial, declarat mort după 75 de ani

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 26 noiembrie 2019

Un soldat din judeţul Vaslui, dispărut pe front în în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost declarat mort abia după 75 de ani, la finalul lunii octombrie 2019, printr-o hotărâre judecătorească pronunțată de magistraţii Judecătoriei Vaslui.

Decizia instanţei vine în urma unei solicitări formulate de fiul şi de nepotul celui dispărut. Cei doi au arătat că se justifică un interes în declararea decesului, întrucât se impune a se stabili vocaţia succesorală a lor după tată, pe numele căruia nu s-a emis niciodată un certificat de deces, deşi tot satul ştia că „a murit pe front“, informează adevarul.ro.

Grigore Topală, născut în 1916, în satul Costeşti, a fost înrolat în armată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a fost declarat dispărut pe front în 1944 şi de atunci a rămas cu statutul de dispărut. În urma demersului iniţiat de fiu şi nepot, s-a derulat o întreagă procedură pentru ca judecătorii să emită decizia privind decesul bărbatului.

La sediul Primăriei Costeşti şi la cel al Judecătoriei Vaslui a fost afişat un anunţ, timp de două luni, cu invitaţia ca orice persoană care are informaţii despre bărbatul dispărut în război să comunice datele completului de judecată. În paralel, instanţa a solicitat detalii de la Arhivele Militare Naţionale (UM 02405 Piteşti) despre situaţia soldatului vasluian. Potrivit adresei comunicate Judecătoriei Vaslui, „reiese că numitul Topală Grigore a fost dat dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la data de 23.08.1944“.

La instanţă a fost adus şi martor, un bărbat de 64 de ani din satul Costeşti, care a declarat judecătorilor că, de când se ştie, nu l-a văzut niciodată pe Grigore Topală, deşi locuia la o casă distanţă, ştiind de la părinţi că acesta ar fi murit pe front. Magistraţii Judecătoriei Vaslui, raportat la probele administrate, au declarat decesul soldatului dispărut pe 23 august 1944, obligând serviciul de stare civilă ca după rămânerea definitivă a sentinţei să elibereze certificatul de deces.