Situri preistorice în România: Cultura Costișa jpeg

Situri preistorice în România: Cultura Costișa

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 11 noiembrie 2011

La Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ poate fi vizitată în această perioadă expoziţia temporară "Situl preistoric de pe Cetăţuia de la Costişa".

Realizată de către Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în colaborare cu Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" din Bucureşti şi cu participarea Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău, expoziţia reuneşte cele mai frumoase materiale descoperite în situl Cetăţuia. Cu toate că primele cercetări au fost realizate în perioada interbelică de către Constantin Matasă şi Radu Vulpe, cele care au impus situl în atenţia publicului au fost săpăturile întreprinse de un grup condus de Alexandru Vulpe în anii 1959, 1960 şi 1962. În urma acestora a fost introdusă în literatura arheologică noţiunea de "cultura Costişa", referindu-se în principal la unele tipuri ceramice din perioada mijlocie a Epocii Bronzului.

Cercetările sistematice au fost reluate de către Institutul de Arheologie din Bucureşti începând cu anul 2001, astfel că investigarea sitului de pe Cetăţuia este astăzi aproape de final. "Săpăturile recente au contribuit la determinat stratigrafiei şi cronologiei sitului, precum şi la interpretarea caracterului depunerilor arheologice, atât prin informaţiile oferite cât şi prin unele piese descoperite aici. Printre acestea se numără cilindul de os, veriga de buclă şi statueta antropomorfă din nivelul Costişa, vasul antropomorf şi vasele de ofrandă din nivelul Monteoru, vasul din mormântul colectiv din perioada timpurie a Epocii Bronzului şi bogata plastică antropomorfă eneolitică. Toate acestea sunt prezente în cadrul expoziţiei", a declarat Roxana Munteanu, organizatoarea expoziţiei.

Piesele din expoziţie reconstituie cronologia sitului şi tipologia principalelor categorii de obiecte pentru fiecare din culturile arheologice reprezentate:ceramică, unelte, arme şi podoabe din piatră şi bronz aparţinând culturilor Monteoru, Costişa, Cucuteni şi Precucuteni. Obiectele tridimensionale sunt însoţite de texte explicative şi ilustraţii reprezentănd aspecte din timpul săpăturilor. Expoziţia poate fi vizitată până în luna martie 2012.

Sursa:http://realitateapress.ro