Sicriul lui Tutankhamon, cel mai scump din istorie jpeg

Sicriul lui Tutankhamon, cel mai scump din istorie

📁 Egiptul Antic
Autor: Iulian Sîmbeteanu
🗓️ 1 februarie 2017

Mormântul lui Tutankhamon, faraon din dinastia a XVIII-a (1332-1323 î.Hr.), a fost descoperit intact în anul 1922 de către arheologul Howard Carter şi lordul Georghe Herbert de Carnarvon. Sarcofagul lui Tutankhamon a fost descoperit în februarie 1923, când a fost deschisă camera mortuară.

În interiorul sarcofagului rectangular de piatră se aflau trei sicrie antropomorfe, montate unul în interiorul celuilalt, ca un set de păpuși rusești Matrioșca. Cele două sicrie exterioare au fost fabricate din lemn și acoperite cu foi de aur, iar cel interior, în care se afla mumia faraonului, a fost făcut din aur.  Acest sicriu are o lungime de 1, 88 metri și cântărește 110, 4 kilograme.

Valoarea istorică a acestei descoperiri este inestimabilă, însă dacă ar fi fabricat în prezent, sicriul ar costa peste 1, 2 milioane de euro. La aproape un secol de la descoperirea sa, sicriul lui Tutankhamon rămâne cel mai scump din istorie, relatează historyextra.com. 

Cel mai mic mormânt din Valea Regilor 

Primii faraoni au construit piramide uriașe în deșerturile din nordul Egiptului, însă această modă s-a stins până în timpul Noului Regat (1550-1070 î.Hr.). În această perioadă, cei mai mulți faraoni au fost înhumați în morminte retrase, săpate în stâncă în Valea Regilor, pe malul de vest al Nilului, la sud de orașul Teba (în apropierea orașului modern Luxor).

Mormântul lui Tutankhamon este cel mai mic din Valea Regilor, însă este singurul care scăpat neprofanat şi nejefuit timp de peste 3000 de ani. Arheologii au descoperit în interior aproximativ 5.000 de obiecte de mare valoare, inclusiv sarcofagul faraonului şi masca sa de aur.

Dimensiunea redusă a mormântului a generat numeroase speculații. De-a lungul timpului, mai mulți specialiști au susținut că faraonul, care a murit la vârsta de 19 ani, nu a avut timp să își termine mormântul. Această ipoteză este puțin probabilă, având în vedere că au existat faraoni care și-au construit morminte somptuoase, deși au domnit mai puțin. O altă ipoteză ar fi că succesorul lui Tutankhamon, faraonul Ay, ar fi mutat sarcofagul predecesorului său și și-a însușit mormântul acestuia. Recent, mai mulți egiptologi afirmă că ar putea exista camere secrete nedescoperite.