Sezonul România Franța, primul eveniment oficial  Michele Ramis: «Sezonul are menirea de a reafirma legăturile foarte vechi» jpeg

Sezonul România-Franța, primul eveniment oficial. Michele Ramis: «Sezonul are menirea de a reafirma legăturile foarte vechi»

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 28 martie 2019

Joi, 28 martie, a avut loc evenimentul de prezentare a Sezonului Franța-România, la cinematograful Elvire Popesco al Institutului Francez. Acțiunea culturală s-a desfășurat în prezența comisarilor generali ai Sezonului, Andrei Țărnea și Jean-Jaques Garnier.

În deschiderea conferinței de presă a vorbit și ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis. „Vom scrie o nouă pagină a colaborării noastre. Este o relaţie care va fi continuată de noile generaţii. Reînnoim legătura dintre cele două ţări şi o aducem în modernitate. Sezonul are menirea de a reafirma legăturile foarte vechi. Franţa realizează sezoane culturale de 30 de ani. E pentru prima dată cand avem un sezon încrucişat. (...) Trebuie să înlocuim atitudinile discriminatorii cu cele pozitive”, a declarat aceasta.

Sezonul Franța-România se va încheia la Paris pe 16 aprilie cu o expoziţie de ţesături bizantine din care face parte steagul lui Ştefan cel Mare. Două zile mai târziu, pe 18 aprilie, are loc deschiderea oficială a Sezonului în România care va dura patru luni. În tot acest timp, în București, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi alte 27 de oraşe vor avea loc evenimente culturale de mare anvergură.

Comisarul general pentru România, Andrei Ţărnea, a anunşat că sezonul va fi deschis cu o secvenţă de câteva zeci de evenimente care vor avea loc timp de trei zile „de la arte vizuale la patrimoniu, la muzică la proiecte de nişă, cu artişti români şi francezi”. În total, în Franţa şi România, sunt organizate mai mult de 400 de proiecte. „Nu există proiecte mai importante ca altele, ci doar proiecte în sezonul România-Franţa. Toate sunt importante”, a mai spus el.

Între evenimentele care vor fi incluse sezonului se numără Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), dar şi East European Comic Con, Gărâna Jazz Festival şi Romanian Design Week.

Mai multe informații despre Sezonul Franța-România 2019, precum și calendarul evenimentelor le puteți găsi pe site-ul sezonulromaniafranta.ro