Sesiune ştiinţifică despre Mănăstirea Văcăreşti jpeg

Sesiune ştiinţifică despre Mănăstirea Văcăreşti

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 1 noiembrie 2012

Azi de la ora 10:00, în Aula Academiei Române, a avut loc o sesiune ştiinţifică dedicată împlinirii unui sfert de veac de la distrugerea ansamblului monastic Văcăreşti.

"Întrucât nu vrem să rămână întru neuitare acest act de vandalism din trecutul Bucureştiului, organizăm mai degrabă o sesiune de mărturii ale celor care au fost implicaţi în acest eveniment trist pentru a rememora locul avut de Mănăstirea Văcăreşti în istoria vechii culturi româneşti", preciza organizatoarea Anca Beatrice Todireanu, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, ]nainte de]nceperea evenimentului. Sesiunea a fost deschisă de acad. Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române, după care au adresat cuvinte de salut pr. dr. Florin Şerbănescu, coordonatorul Centrului pentru Patrimoniul Cultural "Sfântul Constantin Brâncoveanu" al Patriarhiei Române, dr. Traian Radu Negrei, director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, şi arh. Emanuel Alecsandru Papagheorghiu, director al Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism, din Primăria Generală a Municipiului Bucureşti.

Un cuvânt introductiv a rostit şi prof. dr. Radu Ciuceanu, director al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, care în anii '50 a fost întemniţat la Mănăstirea Văcăreşti, iar mai târziu a întreprins săpături tot acolo şi s-a îngrijit ca icoanele şi alte bunuri să nu fie furate, iar osemintele ctitorilor să nu fie batjocorite.