Senatul a adoptat tacit înființarea Muzeului Comunismului jpeg

Senatul a adoptat tacit înființarea Muzeului Comunismului

📁 Muzee
🗓️ 30 mai 2012

Senatul a adoptat tacit, marți, o inițiativă legislativă prin care se propune înființarea „Muzeului Comunismului", unde să fie etalate exponate relevante pentru această perioadă istorică, atât în România, cât și în străinătate.

Proiectul îi are ca iniţiatori pe deputatul UDTTMR Amet Aledin - (minorităţi), deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, deputatul independent Mircia Giurgiu şi pe deputatul PDL Petru Movilă.

Potrivit iniţiatorilor, această instituţie ar urma să fie subordonată Ministerului Culturii, din partea căruia va primi finanţare. Muzeul va putea primi, de asemenea, donaţii, supuse legislaţiei româneşti în vigoare în acest domeniu.

Muzeul va funcţiona, aşa cum se menţionează în iniţiativa legislativă, într-o clădire pusă la dispoziţie de autotităţi în municipiul Bucureşti.

„Chiar dacă nu a fost o perioadă de bun augur, nu avem dreptul să ne negăm istoria", menţionează, printre altele, iniţiatorii acestei legi în expunerea de motive.În punctul de vedere înaintat Parlamentului, Guvernul a precizat că nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

Reprezentanţii Executivului au apreciat că este discutabilă înfiinţarea unei astfel de instituţii publice în subordinea Ministerului Culturii, întrucât, cel puţin parţial, s-ar crea un paralelism instituţional nejustificat, în condiţiile existenţei Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.