Şeful Statului Major american se temea că Donald Trump că ar putea declanşa un război cu Iranul  «Dacă faci asta, vei avea un nenorocit de război» jpeg

Şeful Statului Major american se temea că Donald Trump că ar putea declanşa un război cu Iranul. «Dacă faci asta, vei avea un nenorocit de război»

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 iulie 2021

Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, s-a temut că fostul preşedinte american Donald Trump ar putea declanşa un război cu Iranul după alegerile din noiembrie, a dezvăluit New Yorker citat de adevarul.ro.

Iranul a făcut subiectul mai multor şedinţe de la Casa Albă care au avut loc după alegerile prezidenţiale din noiembrie, iar Miley a fost în situaţia de a se opune în repetate rânduri perspectivei atacării Iranului. „Milley ... era îngrijorat că Trump ar putea porni un conflict la scară largă care nu era justificat. Trump avea un cerc de războinici anti-iranieni în jurul său şi era apropiat de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care cerea de asemenea administraţiei americane să acţioneze împotriva Iranului într-un moment în care era clar că Trump a pierdut alegerile. 'Dacă faci asta, vei avea un nenorocit de război', obişnuia să-i spună Milley” fostului preşedinte american republican, scrie Susan Glasser în New Yorker, potrivit Axios.

Într-o altă serie de dezvăluiri despre ultimele luni de mandat al lui Trump, doi jurnalişti premiaţi cu Pulitzer descriu în cartea „I Alone Can Fix It” ce urmează să apară marţi cum Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane şi alţi şefi ai acesteia au discutat un plan de a demisiona unul câte unul în cazul în care urmau să primească ordine ilegale sau periculoase din partea lui Trump, potrivit CNN. Îngrijorările autorului au fost alimentate de acţiuni ale preşedintelui, precum concediere ministrului apărării şi demisia procurorului general. Acestea au fost percepute ca un semn că va urma ceva mai grav.

„Ei pot să încerce, dar nu vor reuşi”, le-a spus Milley adjuncţilor săi, conform autorilor cărţii. „Nu poţi să faci asta (n. red. - o lovitură de stat) fără armată . Nu poţi să faci asta fără CIA şi fără FBI. Noi suntem cei care avem armele”, a adăugat Milley. În zilele de dinaintea tentativei de insurecţie din 6 ianuarie, Milley s-a temut că Trump alimentează tensiunile pentru a putea avea o scuză să ceară intervenţia armatei. El l-a perceput pe fostul preşedinte drept „liderul autoritar clasic care nu mai avea nimic de pierdut”.