Şeful diplomaţiei israeliene: Retragerea americană din Afganistan, probabil o decizie bună, dar prost executată jpeg

Şeful diplomaţiei israeliene: Retragerea americană din Afganistan, probabil o decizie bună, dar prost executată

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 2 septembrie 2021

Retragerea americană din Afganistan a fost „probabil decizia bună“, însă nu a fost pusă în practică „aşa cum ar fi trebuit“, a apreciat miercuri ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, relatează adevarul.ro.

Mare aliat al Statelor Unite, Israelul nu comentase până acum în mod oficial retragerea forţelor americane din Afganistan, unde talibanii au recucerit puterea în august. Retragerea „nu s-a desfăşurat cum ar fi trebuit“, a declarat şeful diplomaţiei israeliene, cu ocazia unei întâlniri la Ierusalim cu jurnalişti străini.

„Era probabil decizia bună, dar ea nu a fost executată bine“, a adăugat Lapid. În opinia sa, este dificil să „se înţeleagă bine repercusiunile acestei decizii“, mai ales asupra ţărilor vecine, precum Pakistanul, dar şi asupra Iranului, inamicul numărul unu al Israelului, care se află de acum în situaţia de a avea o „mare frontieră cu o ţară sunnită extremistă guvernată de o organizaţie sunnită extremistă“. Pe de altă parte, ministrul israelian a fost de părere că retragerea americană nu este semnul unui dezinteres în creştere al Washingtonului faţă de regiune. „Nu cred că Statele Unite se vor retrage din Orientul Mijlociu şi, de altminteri, aceasta a făcut parte din discuţiile pe care prim-ministrul (israelian) le-a avut recent la Washington“ a afirmat Lapid. Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă, pe 27 august, o întrevedere amânată cu o zi din cauza atentatului de la aeroportul din Kabul.