Secrete la Gallipoli jpeg

Secrete la Gallipoli

📁 Primul Război Mondial
Autor: Nicoleta Zaharia
🗓️ 15 iulie 2010

Campania Gallipoli a avut loc în peninsula cu acelaşi nume din Turcia, între 25 aprilie 1915 şi 9 ianuarie 1916, în timpul Primului Război Mondial. A fost o operaţiune comună, britanică şi franceză, pentru a cuceri capitala Imperiului Otoman şi pentru a securiza o rută maritimă spre Rusia, ţară care se simţea ameninţată de turci.

Tentativa a eşuat, cu pierderi grele de ambele părţi. Atacul naval al britanicilor a început la 19 februarie 1915, însă, din cauza vremii nefavorabile, asaltul a fost abandonat, după ce trei nave de război au fost scufundate, iar alte trei au fost avariate. Trupe din Australia şi Noua Zeelandă câştigaseră un cap de pod la „Anzac Cove“.Între timp, britanicii încercau să debarce în cinci puncte în jurul Cape Helles, dar s-au stabilit doar în trei, cerând întăriri. Turcii au profitat de nehotărârea britanicilor pentru a aduce cât mai multe trupe.

La Londra a izbucnit o criză politică între Churchill, Primul Lord al Amiralităţii, şi Lord Fisher, cel care s-a ocupat de operaţiunea pe mare. Fisher a cerut ca operaţiunea să fie anulată. Guvernul liberal a fost înlocuit cu o coaliţie şi Churchill, deşi eliberat din postul anterior, a rămas în Consiliul de Război. În luna august, mai multe trupe britanice au debarcat la Suvla Bay, pentru a tăia toate căile de comunicare ale Turciei. Ofensiva s-a dovedit a fi ineficientă. Consiliul de Război a decis să încheie campania, trupele britanice fiind evacuate în lunile decembrie 1915 şi ianuarie 1916.

Dacă bătălia de la Gallipoli ar fi avut sorţi de izbândă, ar fi pus capăt participării turceşti în război. Chiar şi aşa, turcii au pierdut 300.000 de oameni, iar aliaţii 214.000, în încercarea de a-i împiedica pe turci să ocupe Rusia. Documentarul „Secrete la Gallipoli“, care va fi prezentat de National Geographic Channel, vorbeşte despre bătălia de la Gallipoli ca fiind una dintre cele mai inutile şi sângeroase din timpul Primului Război Mondial.

Însă rămăşiţele acestui conflict în care şi-au piedut viaţa zeci de mii de oameni nu se găsesc doar pe pământul stropit cu sânge al Turciei, dar şi pe fundul apelor. După aproape un secol de la această luptă, exploratorul subacvatic Dr. Robert Ballard, cel care a descoperit urme ale Titanicului, a adunat povestiri de mult pierdute din campania din Gallipoli pornind de la epavele găsite pe fundul mării.