Secretara lui Goebbels, Brunhilde Pomsel, a murit la vârsta de 106 ani jpeg

Secretara lui Goebbels, Brunhilde Pomsel, a murit la vârsta de 106 ani

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 30 ianuarie 2017

Brunhilde Pomsel, fosta secretară a ministrului de propagandă,  Joseph Goebbels, a murit la vârstă de 106 ani, în Munchen.

Brunhilde a fost una dintre cele mai apropiate persoane ale nazistului Goebbles, dată fiind sluja ei:secretara personală. Ea era una dintre ultimii membri ai staffului nazist care încă mai trăia, şi care a a vorbit despre viaţa ei. Într-un documentar recent, ea mărturiseşte că nu ştia nimic legat de moartea celor şase milioane de evrei în timpul Holocaustului.  În producţia “A german life” ea spune că nu se simte cu nimic vinovată, “decât dacă asta ar însemna ca tot poporul german să fie vinovat”.

buu jpg jpeg

Născută în ianuarie 1911, Pomsel a lucrat iniţial ca redactor pentru un afacerist evreu. Cu toate că mereu a declarat că este apolitică, în momentul în care naziştii au preluat puterea în 1933, ea s-a înscris în partid, refuzând o slujbă oferită de către guvern la postul naţional de radio. Calităţile sale de dactilograf au adus-o în atenţia lui Goebbels, care a angajat-o ca secretară în 1942. Ea îl descrie pe ministrul nazist ca fiind “un bărbat arător, cam mic de statură, care se îmbrăca elegant, dar era arogant”

goe jpg jpeg

Prietena sa evreică, Eva Lowenthal, a dispărut în noiembrie 1943. Şase ani mai târziu, Pomsel a aflat că ea a murit în lagărul de concentrare de la Ausschwitz. Brunhilde Pomsel a fost capturată de către trupele sovietice la finalul războiului, şi a petrecut următorii cinci ani la închisoare. În 1950, ea a revenit în Germania, unde timp de 20 de ani a lucrat la radio.

Sursa:bbc.com