Se pregăteşte o bază de date a tuturor religiilor lumii jpeg

Se pregăteşte o bază de date a tuturor religiilor lumii

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 19 octombrie 2015

Este nevoie de o bună privire de ansamblu asupra tuturor religiilor lumii înainte să înţelegem ce înseamnă religia pentru dezvoltarea societăţilor;aceasta este ideea din spatele proiectului privind baza de date a religiilor lumii.

Religiile tribale africane. Tradiţiile budiste japoneze şi coreene. Creştinii romano-catolici, luterani sau penticostali. Cunoştinţele despre religii şi grupurile religioase sunt copleşitoare – chiar şi pentru istorici sau teologi. De aceea cercetătorii de la British Columbia din Canada au iniţiat proiectul unei baze de date uriaşe care să le cuprindă pe toate. Proiectul are o finanţare de circa 30 de milioane USD. Odată ce aceasta va fi completă, un cercetător poate da o căutare şi poate avea acces instant la istoria cultural-religioasă a oricărui subiect. Mai mult de 50 de oameni participă la sortarea informaţiilor pentru enciclopedie. Proiectul va fi finalizat în 2018, adică va fi posibil accesul la baza de date, pentru că cercetarea unor subiecte precum Zeus, Allah sau Vishnu ar mai putea dura încă 10-20 de ani.

Ce se speră acum este adunarea de informaţii privind toate religiile, de la cele mai timpurii la cele mai recente. Pe măsură ce baza de date va prinde formă, va putea fi folosită treptat, pentru a studia comparativ diversele grupuri de pildă. Proiectul îşi propune să ofere răspunsuri la întrebări fundamentale despre religie, cultură şi societate, ţinta principală este determinarea modurilor prin care religiile pot contribui la funcţionarea societăţilor.

Proiectul canadian ar trebuie să faciliteze studiul mai ştiinţific al istoriei religiilor şi totodată, să permită oamenilor să se informeze, mai ales acum când interesul faţă de impactul religiei asupra coeziunii sociale sau conflictelor a crescut. Dacă va fi vreo revoluţie în cunoaştere, rămâne de văzut, dar cel puţin va exista o privire mai sistematică şi generală, pornind de la cunoştintele de specialitate acumulate.

sursa:Videnskab.dk