Se pare că primii marinari din Marea Neagră nu au fost grecii jpeg

Se pare că primii marinari din Marea Neagră nu au fost grecii

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 14 septembrie 2011

Ancore masive de piatră, vechi de 3.500 de ani, au fost descoperite pe fundul Mării Negre lângă oraşul bulgar Sozopol, informează Novinite.com.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Bulgariei, dr. Ivan Hrisov, a condus expediţia care a făcut descoperirea la vest de insula Julitta. Ancorele de piatră, care cântăresc 200 de kilograme, sunt frumos ornamentate şi au două găuri, una pentru funie şi cealaltă pentru un băţ de lemn. Ancorele antice erau folosite de nave ce cântăreau 150-200 de tone şi care transportau cereale, dar şi peşte, lemn sau metale din zona de coastă a Bulgariei de astăzi.

Forma ancorelor sugerează că ar fi fost folosite de marinarii fenicieni între secolele XII-XIII î.Hr. Aceasta înseamnă că primii marinari din Marea Neagră nu au fost grecii. Experţii cred că ancorele ar putea dezvălui adevăratul motiv pentru care a început Războiul Troian-troienii controlau la vremea aceea Dardanelele şi comerţul pe mare din zonă, lucru care i-a nemulţumit pe greci.

Anul trecut, în Sozopol, au fost descoperite nişte rămăşiţe despre care se crede că ar fi ale sfântului Ioan Botezătorul. Descoperirea a făcut ca oraşul bulgar să devină o adevărată atracţie turistică.