Scala din Milano ameninţată cu închiderea din cauza crizei jpeg

Scala din Milano ameninţată cu închiderea din cauza crizei

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 9 iulie 2010

Scala din Milano ameninţă că-şi va închide porţile din cauza unei legi care ameninţă actuala stabilitate economică a instituţiei prin prevederi care cer "o formă organizatorică specială", potrivit presei internaţionale.

Reprezentanţii faimoasei opere şi-au manifestat nemulţumirea cu privire la o lege recent aprobată care prevede schimbări în gestiunea şi finanţarea instituţiilor de cultură şi au ameninţat Guvernul italian cu închiderea porţilor instituţiei dacă nu va fi aprobat un regulament special.

Managerul Scalei, Stephane Lissner, cere negocierea unui regulament special pentru instituţia pe care o conduce, pentru ca aceasta să fie protejată de legea care are ca scop ajutarea teatrelor aflate în criză, dar care "poate duce în situaţie de criză o instituţie care nu are probleme".

Legea prevede schimbări în alocarea subvenţiilor de stat şi în organizarea şi funcţionarea instituţiilor de cultură, după principii de eficacitate. Pentru instituţiile care, la fel ca şi Scala, nu au probleme economice, au trei ani de bilanţ financiar pozitiv şi îşi asigură 40% din buget din venituri proprii, textul legii prevede "o formă organizatorică specială".

"Dacă Scala nu va mai avea autonomie, se va închide", spune Lissner, care se va întâlni săptămâna viitoare cu ministrul italian al Culturii Sandro Bondi pentru a accelera aprobarea regulamentului special. Lissner cere ca regulamentul să prevadă că Scala îşi va păstra gestiunea autonomă, lucru care nu este prevăzut în lege.

Reprezentanţii sectorului cultural consideră că textul legii face parte din persecutarea pe care guvernul Silvio Berlusconi o duce împotriva culturii italiene. De la aprobarea legii au avut loc numeroase proteste, greve şi suspendări ale reprezentanţiilor în numeroase instituţii culturale, printre care şi "Simón Boccanegra" de la Scala din Milano, care îl avea ca protagonist pe tenorul Placido Domingo.

La această lege se adaugă şi tăierile de buget pe care le va suferi sectorul cultural prin aplicarea măsurilor de austeritate aprobate de Guvernul spaniol pentru următorii doi ani, care prevăd reducerea fondurilor a 232 de entităţi şi instituţii culturale. Scala din Milano a denunţat în avans tăierile de buget, temându-se că aceste decizii ar putea produce privatizarea totală a instituţiei.