S‑a deschis Muzeul Chopin, la Varşovia jpeg

S‑a deschis Muzeul Chopin, la Varşovia

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2010

Un muzeu ultramodern dedicat lui Frédéric Chopin a fost inaugurat, la Varşovia, odată cu împlinirea a 200 de ani de la naşterea compozitorului polonez, vizitatorii putând urmări viaţa şi opera muzicianului în pasaje sonore şi vizuale.Situat în fostul Palat Ostrogski, situat pe malul Vistulei, muzeul introduce vizitatorul în universul lui Chopin, prin mijloace audiovizuale interactive.

„Este unul dintre cele mai moderne muzee din lume“, a spus încântat ministrul Culturii din Polonia, Bogdan Zdrojewski, la inaugurare. Datorită nenumăratelor monitoare, proiectoare şi difuzoare, „vizitatorul poate urma un itinerar adaptat nevoilor sale şi capacităţii sale de percepţie“, a explicat Alicja Knast, o specialistă din muzeu. Vizitatorul poate accesa diferitele materiale audiovizuale cu ajutorul unei cartele care serveşte şi ca bilet de intrare. O sală echipată cu ecrane tactile permite şi introducerea copiilor în epoca lui Chopin, aceştia putând naviga aşezaţi comod pe perne.

Muzeul prezintă cea mai mare colecţie de obiecte legate de viaţa compozitorului:manuscrise şi ediţii originale ale lucrărilor sale, scrisori şi alte texte semnate de Chopin, portrete, opere biografice, precum şi numeroase obiecte personale. Anul 2010 este sărbătorit ca Anul Chopin în lumea muzicii, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului romantic.