Rusia: Tratatul forțelor nucleare intermediare ar putea fi anulat din cauza Scutului de la Deveselu jpeg

Rusia: Tratatul forțelor nucleare intermediare ar putea fi anulat din cauza Scutului de la Deveselu

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 septembrie 2018

Sistemul antirachetă din România riscă să conducă la anularea Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), iar responsabilitatea aparține Statelor Unite, acuză Ministerul rus de Externe.

„Sisteme balistice americane sunt instalate în România, iar curând vor apărea și în Polonia. Dacă această problemă rămâne nerezolvată, Tratatul forțelor nucleare intermediare ar putea fi ruinat. În mod clar, Statele Unite vor fi responsabile de anularea Tratatului", afirmă Vladimir Iermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare și Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

„Vom fi pregătiți să purtăm discuții despre viitorul Tratatului oricând și oricum. Nu există motive să se spună că Rusia ar încălca acest acord”, a subliniat oficialul rus, citat de agenția de presă Tass.

Directorul departamentului pentru neproliferare și control asupra înarmărilor al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Vladimir Ermakov, a declarat că Moscova discută cu Washington toate problemele, inclusiv cele legate de scutul antirachetă, scrie RIA Novosti.

„Abordăm toate subiectele cu colegii noștri americani. Nu ar trebui să existe percepția că totul s-a prăbușit, că totul e ratat. Nu, ne întâlnim periodic”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă susținute la agenția internațională de știri Rossia Segodnya.

 Diplomatul a subliniat că problema scuturilor antirachetă reprezintă unul din principalele subiecte care vizează START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice), pentru că acest document a fost încheiat prin înțelegerea interdependenței existente între armele ofensive și defensive.

„Într-o astfel de evoluție negativă a situației, suntem nevoiți să discutăm în linii dure cu partenerii noștri americani despre faptul că nu mai putem vorbi despre viabilitatea acordului START, din momentul în care se pierde unul din fundamentele ei — reținerea în domeniul apărării antirachetă”, a reamintit Ermakov.

În afară de aceasta, potrivit lui, în ciuda sistemelor de control și monitorizare Moscova nu poate fi sigură 100% că în sistemele antirachetă desfășurate în România și Polonia nu există în depozite rachete Tomahawk cu focoase nucleare.