Rusia l a rechemat pe ambasadorul rus în SUA pentru consultări, după ce Joe Biden a afirmat că Putin e un „criminal” jpeg

Rusia l-a rechemat pe ambasadorul rus în SUA pentru consultări, după ce Joe Biden a afirmat că Putin e un „criminal”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 martie 2021

Rusia a anunţat miercuri că şi-a rechemat ambasadorul de la Washington pentru consultări, apreciind că relaţiile cu SUA se află „într-o stare dificilă” de ani de zile. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, ambasadorul Anatoli Antonov a fost rechemat la Moscova „pentru consultări în scopul de a stabili ce trebuie făcut şi în ce direcţie să se meargă în privinţa relaţiilor cu SUA”, relatează adevarul.ro. Rusia susţine că vrea să evite „degradarea ireversibilă” a relaţiilor cu SUA. În pofida aceste luări de poziţie, acţiunile Rusiei arată contrariul.  

Acest anunţ a survenit la scurt timp după ce Washingtonul a anunţat noi măsuri împotriva Moscovei în cazul otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi. SUA au informat miercuri că extind restricţiile asupra exporturilor spre Rusia. Noile măsuri le completează pe cele anunţate pe 2 martie, când administraţia Biden a impus sancţiuni financiare împotriva a şapte oficiali ruşi de rang înalt, între care Aleksandr Bortnikov, şeful Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), constând în special în îngheţarea activelor deţinute de aceştia în SUA. Totodată, Biroul pentru Industrie şi Securitate (BIS) din cadrul Departamentului pentru Comerţ a adăugat 14 nume pe „lista entităţilor”, un instrument utilizat pentru a restrânge exportul, reexportul şi transferul de produse spre ţări implicate în activităţi contrare securităţii naţionale sau intereselor politicii externe a SUA. „Recurgând la agenţi neurotoxici ilegali împotriva disidenţilor, atât în interiorul, cât şi în exteriorul frontierelor sale, Guvernul rus a acţionat cu încălcarea flagrantă a angajamentelor în vigoare din Convenţia asupra armelor chimice şi a pus în pericol de moarte în mod direct proprii săi cetăţeni şi ai altor ţări”, a transmis Departamentul pentru Comerţ al SUA. „Departamentul pentru Comerţ s-a angajat să împiedice Rusia să acceadă la tehnologii americane sensibile care ar putea fi deturnate pentru activităţi răuvoitoare în domeniul armelor chimice”, se mai arată în comunicat.

Aceste sancţiuni au fost instituite într-o zi în care preşedintele american Joe Biden a declarat despre omologul său rus Vladimir Putin că este „un criminal” care „va suporta consecinţe” pentru actele sale. „Veţi vedea în curând preţul pe care-l va plăti”, a transmis preşedintele SUA într-un interviu acordat pentru ABC. Înainte de interviul lui Biden, serviciile secrete americane au publicat un raport potrivit căruia Putin s-ar fi implicat personal pentru a nu permite alegerea democratului la Casa Albă şi a favoriza candidatura republicanului Donald Trump.

Agenţiile de informaţii americane şi fostul anchetator special Robert Mueller au concluzionat anterior că Rusia a intervenit şi în alegerile din 2016 din SUA, pentru a susţine candidatura lui Trump printr-o campanie de propagandă menită să o discrediteze pe adversara sa democrată Hillary Clinton.