Rusia ameninţă Moldova: Retragerea trupelor din Transnistria ar duce la reizbucnirea războiului jpeg

Rusia ameninţă Moldova: Retragerea trupelor din Transnistria ar duce la reizbucnirea războiului

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 16 noiembrie 2010

Rusia a reacţionat cu o ameninţare subtilă la scrisoarea preşedintelui moldovean în care liderul de la Chişinău cere sprijinul NATO în vederea retragerii armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. „Retragerea trupelor ruse ar duce la reizbucnirea războiului secesionist”, se arată într-o declaraţie oficială a diplomaţiei ruse. Uniunea Europeană i-a sărit în apărare Moldovei.

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat că solicitarea preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, prin care cere ajutorul NATO pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova „este ruptă de realitate, iar autorul acesteia nu este dispus să perceapă lucrurile obiectiv".

La rândul său, Ministerul rus de Externe a difuzat o declaraţie în care menţionează că trupele ruseşti de menţinere a păcii din Transnistria “patrulează în zonă în baza unui mandat internaţional, iar retragerea lor ar duce la reizbucnirea războiului secesionist".

În declaraţia sa publică, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, a spus că regretă faptul că, în prezent, "relaţiile moldo-ruse nu merg mai departe de declaraţii şi promisiuni". „Moldova încă nu a depăşit linia instabilităţii politice. Programele Alianţei de guvernare, ale Guvernului şi ale majorităţii partidelor conţin într-o anumită măsură o prevedere privind parteneriatul strategic cu Rusia. Există relaţii economice, muncitorii moldoveni lucrează în Rusia, se importă gaz rusesc, comerţul se dezvoltă, dar la nivelul politic totul rămâne la etapa declaraţiilor. Formula frumoasă a 'parteneriatului strategic' rămâne până în prezent o declaraţie, iar conţinutul concret nu se îndeplineşte. Rusia mizează pe nişte alegeri corecte şi democratice în Moldova", a conchis ambasadorul Kuzmin.

La rândul său, preşedintele Comitetului Dumei de Stat a Federaţiei Ruse pentru relaţiile cu statele din cadrul CSI, Alexei Ostrovski, a menţionat că „oportunităţile Moldovei în CSI sunt utilizate insuficient". Oficialul rus a explicat această situaţie prin faptul că „Moldova tinde să se autoizoleze”. (...) „Trebuie depuse eforturi mari pentru ca rolul Moldovei în CSI să crească", a menţionat Ostrovski. El consideră că „unii politicieni din Moldova, care sunt susţinuţi de Occident şi de omologii români vor ca evenimentele să evolueze în aşa fel, încât să scoată Moldova nu doar din CSI, dar şi să o îndepărteze de Rusia. Ei visează deschis ca republica să-şi piardă statalitatea şi încearcă să tragă Moldova în componenţa României, iar pe spatele acesteia să ajungă în UE. Dar Uniunea Europeană nu este gata să primească Moldova", a mai afirmat Alexei Ostrovski. Potrivit lui, la alegerile parlamentare din 28 noiembrie, poporul Republicii Moldova „va fi constrâns să aleagă calea viitorului său-fie cu Rusia şi CSI, fie fără acestea".

Preşedintele Comisiei parlamentare de politică externă, Igor Corman, vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova consideră că preşedintele moldovean nu trebuia să solicite ajutorul NATO în vederea retragerii armatei ruse din Republica Moldova:

„Această scrisoare, iertată să-mi fie formularea, dar este una incompetentă şi contraproductivă. Ea nu aduce nimic absolut, ci doar tensionează relaţiile cu Federaţia Rusă. Da, prioritatea noastră este integrarea europeană, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să neglijăm relaţiile cu partenerii noştri din Est, cu Federaţia Rusă".

Pe de altă parte, vicepreşedintele Partidului Liberal din Moldova, deputatul Boris Vieru, a declarat că prin scrisoarea trimisă la NATO, şeful statului pur şi simplu a vrut să-i facă mai atenţi pe liderii acestei organizaţii la conflictul transnistrean:

„...Un semnal de alarmă pe care l-a tras preşedintele Republicii Moldova liderilor NATO ca să fie mai atenţi atunci când discută despre acest conflict îngheţat numit conflictul transnistrean. Este posibil să avem un vector european foarte puternic, dar în acelaşi timp, bineînţeles, nu putem neglija relaţiile cu Federaţia Rusă. Noi ne dorim o relaţie pragmatică cu Rusia!".

La rândul său, reprezentantul special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a menţionat, într-un interviu acordat publicaţiei ucrainene „Kommersant", că "Moldova este o ţară neutră, iar într-o ţară neutră nu trebuie să existe baze militare străine, de aceea problema privind prezenţa contingentului militar rus de menţinere a păcii ar trebui să fie rezolvată".

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, a declarat că Moscova este surprinsă că i se cere retragerea trupelor din Transnistria. Mai mult, potrivit lui ”trupele ruse îndeplinesc demn toate sarcinile legate de reglementarea conflictului din Transnistria, şi ele nu pot fi transferate nimănui”.

Sursa:Deutsche Welle