Ruinele antice din Palmyra, în pericol să fie distruse de Statul Islamic jpeg

Ruinele antice din Palmyra, în pericol să fie distruse de Statul Islamic

📁 Istorie recentă
Autor: Digi24.ro
🗓️ 21 mai 2015

Statul Islamic ar fi preluat controlul oraşului antic Palmyra din Siria, potrivit informaţiilor oferite de activişti şi de grupările care monitorizează situaţia din teren, anunță Digi24. Trupele siriene s-au retras, alături de mare parte din populaţia civilă. Oficialii de la Damasc spun că au făcut eforturi pentru a salva monumentele antice din oraş, dar că au nevoie de sprijin internaţional.

Teroriştii din Statul Islamic au luat cu asalt oraşul antic Palmyra, un important centru strategic din centrul Siriei, la doar câteva zile după ce anunţaseră că se retrag. Este pentru prima oară când gruparea radicală reuşeşte să cucerească o localitate controlată direct de către armata siriană.

Presa siriană anunţă că soldaţii loiali guvernului de la Damasc s-au retras din oraş, împreună cu mare parte dintre civili.

Au rămas în urmă monumente antice aflate în patrimoniul mondial UNESCO, vestigii ale epocii elenistice, romane şi bizantine. Când Statul Islamic a cucerit oraşe antice în Irak, a distrus opere de artă vechi de mii de ani fără nici o remuşcare. Există riscul ca şi Palmyra să aibă aceeaşi soartă.