Ruine ale unui Drum Roman descoperite în nordul Țării Galilor jpeg

Ruine ale unui Drum Roman descoperite în nordul Țării Galilor

📁 Antichitate
Autor: Cezara Anton
🗓️ 29 mai 2013

În urma excavărilor realizate în Nordul Țării Galilor, pe câmpul Cae Celyn (lângă Garth Celyn în Abergwyngregyn), arheologii au descoperit o porțiune dintr-un drum roman pietruit, ce făcea legătura între Caerhun și Segontium (Caernarfon). Peter France, expert în drumuri romane, a explicat faptul că, astfel, s-a găsit o secțiune mare a unui drum militar roman de la Chester la Segontium, fiind “o descoperire impresionantă, care ne aduce foarte multe informații noi despre acest important sit arheologic.”

Lucrările au fost realizate de două organizații, Caer Alyn Archaeological Project și Wirral Archaeology, la care au participat voluntari din zonă. Timp de trei zile, aceștia au  muncit, aducând la lumină rămășițele unui important pod peste râul din Cae Celyn. În acest sens, Phil Cox, arheolog la Caer Alyn Archaeological Project, a declarat că “săpăturile s-au făcut și cu scopul de a descoperi mai multe informații despre funcțiile îndeplinite de construcțiile de pe malul râului.Lucrările vor continua anul următor pentru a afla mai multe despre istoria locului.”

Noile descoperiri se potrivesc cu informațiile, pe care arheologii le aveau despre acest sit ce datează de la finalul epocii romane din Britannia până astăzi. În această zonă, a Garth Celyn, a locuit Llywelyn cel Mare și nepotul său, primul Prinț de Wales.