România, onorată de Proclamația statului Texas dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri jpeg

România, onorată de Proclamația statului Texas dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 iunie 2018

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a emis o proclamație oficială dedicată României, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. În textul proclamației se arată că 'lumea s-a schimbat pentru totdeauna odată cu unirea României din 1918 și proclamarea unei națiuni moderne, democratice și suverane'., informează Agerpres

Documentul remarcă relația apropiată dintre România și SUA, respectiv dintre statul Texas și România, precum și contribuția texanilor de origine română la îmbogățirea patrimoniului cultural al statului. De asemenea, proclamația încurajează toți locuitorii statului Texas să se alăture sărbătoririi Centenarului. 

35268157 1718177998265255 1969609699150004224 n jpg jpeg

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat Proclamația statului Texas, subliniind că țara noastră este profund onorată de mesajul transmis de guvernatorul Greg Abbott. Totodată, ambasadorul român a transmis guvernatorului statului Texas recunoștința României față de sprijinul acordat de Statele Unite pentru realizarea Marii Uniri de la 1918 și rolul major jucat de președintelui american Woodrow Wilson, în urmă cu 100 de ani. 

Ambasadorul George Cristian Maior a apreciat legătura strânsă dintre România și statul Texas, cimentată atât de prezența activă și consistentă a comunității românilor-americani, cât și de activitatea marilor companii americane din acest stat, precum Exxon Mobil, Hunt Oil, Dell, Lockheed sau Bell Helicopter, care au investit masiv sau urmează să dezvolte proiecte în colaborare cu țara noastră, generând prosperitate și securitate pentru România și Statele Unite ale Americii. 

Texas este al doilea cel mai mare stat american din punct de vedere al teritoriului, populației și dimensiunii economiei, cu o populație de 28,3 milioane locuitori și un produs intern brut de aproximativ 1,6 trilioane dolari. Comunitatea românilor americani din statul Texas este numeroasă, făcându-se remarcată prin calitatea profesională a membrilor săi, încadrați în special în companii recunoscute în domeniul energetic, dar și în cadrul instituțiilor administrației locale, spitalelor și universităților din zonă. Principalii factori de coeziune comunitară sunt reprezentați de bisericile românești care au fost înființate de-a lungul timpului în zona principalelor orașe din Texas, dar și de cele două consulate onorifice din Dallas și Houston.

Surse:

https://www.facebook.com/romanian.embassy.us/

https://www1.agerpres.ro/comunicate/2018/06/13/comunicat-de-presa-ambasada-romaniei-in-sua-18-50-18