Roata istoriei: Din Vietnam, Kamala Harris pune presiuni pe China în contextul retragerii din Afganistan jpeg

Roata istoriei: Din Vietnam, Kamala Harris pune presiuni pe China în contextul retragerii din Afganistan

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 august 2021

Casa Albă a trimis-o pe vicepreşedinta Kamala Harris într-un turneu în Asia pentru a-şi reasigura aliaţii din zonă în contextul retragerii din Afganistan, Vietnamul fiind ridicat la rang „partener strategic”, relatează adevarul.ro.

Kamala Harris efectuează în aceste zile un turneu asiatic menit afirmării poziţionării strategice a SUA post-Afganistan. Cu această ocazie, Vietnamul, o ţară din care armata SUA a ieşit cu o imagine şifonată dintr-un lung război nepopular, aşa cum se întâmplă acum în Afganistan, a primit avansarea de „partener strategic”. Este un semnal de strângere a rândurilor în faţa Chinei, acuzată că se dedă unor acţiuni de „intimidare” în zonă. Turneul a fost tulburat de un „incident de sănătate”, adică de un atac specific „sindromului Havana”. Kamala Harris a îndemnat miercuri Vietnamul să construiască relaţii mai strânse cu SUA pentru a contracara acţiunile de „intimidare” ale Chinei în regiune.

„Trebuie să găsim căi de a face presiuni şi, sincer, de a creşte presiunea asupra Beijingului pentru a se conforma Convenţiei ONU privind Dreptul Mării şi de a-i contesta intimidările şi revendicările maritime excesive”, a declarat vicepreşedinta americană în cursul întrevederii cu preşedintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc. Harris a reiterat practic un discurs susţinut cu o zi înainte în Singapore, prima etapă a turneului său asiatic, unde a echivalat „pretenţiile teritoriale agresive” ale Chinei cu „coerciţia”. Regimul comunist de la Beijing are revendicări teritoriale asupra întregii Mări a Chinei de Sud, intrând astfel în dispută cu toţi riveranii, inclusiv cu Vietnamul. Pentru a-şi justifica pretenţiile, China a construit în zonă insule artificiale cu facilităţi militare. În afară de acuzaţiile la adresa Chinei, Kamala Harris a făcut mai multe anunţuri concrete.

Statele Unite au donat Vietnamului o navă cutter, pentru consolidarea dispozitivului de apărare a teritoriului de coastă, şi l-au ridicat la rang de „partener strategic”. În plus, Statele Unite au oferit şase milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 şi au inaugurat un nou birou regional în Asia de Sud-Est al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Ori Vietnamul trece printr-o perioadă delicată din cauza COVID-19.

Pe de altă parte, Kamala Harris a apărat retragerea din Afganistan, reluând justificarea preşedintelui Joe Biden precum că misiunea a fost îndeplinită. „Sunt deplin conştientă că ochii întregii lumi sunt aţintiţi spre Afganistan, dar este decizie o curajoasă şi corectă”, a spus ea. „Ne-am îndeplinit obiectivele acolo”, a subliniat Harris, referindu-se la împiedicarea Afganistanului de a mai servi pentru reţeaua teroristă al-Qaeda drept o bază de lansare de atentate împotriva Occidentului. În pofida retragerii din Afganistan, SUA îşi propun să „urmărească o zonă indo-pacifică liberă şi deschisă”, a dat asigurări vicepreşedinta americană.