Rinocer preistoric găsit la o mină jpeg

Rinocer preistoric găsit la o mină

Un cioban a descoperit, în urmă cu câteva zile, mai multe fragmente osoase aparținând unui animal de mari dimensiuni, lângă cariera minieră Peșteana.

Gheorghe Calotă, 35 de ani, a coborât în râpa unde a observat oasele şi a reuşit să transporte până acasă o mandibulă în greutate de câteva zeci de kilograme. „Ciobanul a început să se laude prin sat de descoperirea pe care a făcut-o, dar nu prea îl credea nimeni.A dus mandibula cea mare acasă, unde a păstrat-o", ne povesteşte Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Gorj. Gheorghe Calotă a anunţat poliţia despre descoperirea pe care a făcut-o, iar reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu" Gorj s-au deplasat împreună cu poliţiştii rurali în zona unde au fost găsite resturile osoase şi au mai reuşit să recupereze şi alte câteva fragmente. „Locul  unde au fost găsite resturile se află în satul Fântânele, comuna Urdari, în perimetrul carierei miniere Peşteana. Am fost anunţaţi şi ne-am deplasat în locul respectiv, care este un taluz creat de un pârâiaş. Am ajuns acolo destul de greu şi am reuşit să mai luăm o mandibulă şi femur.

După prima observaţie, cred că este vorba de un rinocer lânos, un animal preistoric care a trăit acum câteva milioane de ani şi era denumit «tancul viu al preistoriei». Mai sunt de recuperat câteva fragmente, dar în zona respectivă se ajunge foarte greu. O să încercăm să ajungem să luăm şi restul de oase, deşi zona este foarte accidentată", ne-a spus Dumitru Hortopan. Fragmentele osoase s-au păstrat pentru că s-au pietrificat, iar zona unde se aflau a scăpat neafectată de lucrările miniere.

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Gorj, lângă fragmentele de rinocer descoperite Foto: alin ion 

Primul exemplar  găsit în GorjFragmentele de rinocer lânos găsite vor fi restaurate de către specialiştii Facultăţii de Geologie şi Biologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Conducerea Muzeului Judeţean consideră că, până la sfârşitul acestui an, oasele vor fi expuse în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Gorj. „Este primul exemplar de acest fel care a fost găsit în Gorj. Valoarea lui istorică este foarte mare. Va fi restaurat şi determinat ca vechime în cadrul laboratorului de la Cluj-Napoca, după care se va reîntoarce la muzeu. Colaborăm de mai mult timp cu Facultatea de Geologie şi Biologie şi am fost mulţumiţi de rezultate", a spus Dumitru Hortopan.Ultimii rinoceri lânoşi au trăit, conform studiilor recente, în vestul Siberiei, la sfârşitul epocii de gheaţă. Un exemplar ajungea la o lungime de aproape patru metri, iar înălţimea medie depăşea trei metri.În cadrul Muzeului Judeţean Gorj mai sunt expuse fragmente de diferite animale preistorice:gazelă, boi, cai, elefanţi şi balene. Cel mai valoros exponat este gazela, care are o vechime de trei milioane de ani:este primul ca vechime din România şi al şaptelea din Europa.

image

Sursa:www.adevarul.ro