Revolta din Varșovia: 75 de ani de la izbucnirea insurgenței antinaziste  jpeg

Revolta din Varșovia: 75 de ani de la izbucnirea insurgenței antinaziste

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 1 august 2019

Polonia a comemorat joi, 1 august, 75 de ani de la izbucnirea Revoltei din Varşovia, cea mai mare insurgenţă militară a forţelor de rezistenţă subterane din ţările europene ocupate de nazism şi unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria ţării.

Autorităţile poloneze au pregătit mai numeroase evenimente comemorative, cu participarea supravieţuitorilor revoltei şi a unor oficiali naţionali şi locali. La ora 17:00, sirenele au sunat suna în Varşovia şi în alte oraşe din Polonia pentru a onora victimele şi sacrificiul lor, informează Agerpres.

La 1 august 1944, la ora 17:00, membri ai Rezistenţei poloneze conduşi de Armata Internă (Armia Krajowa) s-au răsculat împotriva ocupantului nazist. Polonezii au încercat să elibereze Varşovia de ocupaţia germană înainte de venirea Armatei Roşii sovietice, pentru a preveni crearea unui guvern controlat de sovietici. Revolta a fost reprimată după 63 de zile de lupte, perioadă în care aproape 200.000 de polonezi au murit, majoritatea civili. Restul locuitorilor Varşoviei, circa o jumătate de milion de oameni, au fost apoi deportaţi, iar oraşul a fost distrus aproape în totalitate.