Repatrierea monedelor aur de tip Koson din Spania jpeg

Repatrierea monedelor aur de tip Koson din Spania

📁 Dacia antică
🗓️ 11 mai 2012

Ca urmare a cooperării judiciare internaţionale dintre autoritățile române și spaniole, Ministerul Culturii și Patrimoniului Naţional şi specialiștii de la Muzeul Naţional de Istorie a României, în data de 11 mai 2012 vor fi repatriate din Spania două monede din aur de tip Koson.

Această acțiune este consecința aplicării cu succes a convenției UNIDROIT şi reprezintă o premieră, deoarece este pentru prima oară când autorităţile româneşti reuşesc recuperarea unor piese exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi. Cele două monede fac parte din singura emisiune dacică de aur, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti – KOSON. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit după anul 2000, în urma unor activităţi ilegale de detecţie desfășurate de membri ai unor rețele infracționale, care au activat în Sarmisegetuza Regia, ultima capitală a Daciei libere. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în comerţul internaţional de antichităţi. După repatriere, monedele vor îmbogăţi patrimoniul cultural naţional şi vor intra in colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României.

Reamintim cu acest prilej că, în urmă cu un an, la aceeaşi dată, autorităţile române au reuşit să recupereze şi să readucă în ţară un număr important de piese arheologice şi numismatice dacice şi greceşti, constând într-o brăţară de aur, două umbones de scut, 202 monede dacice de argint de tip Koson şi 27 monede de aur emise la Callatis şi Tomis, provenite tot din zona Sarmizegetusa Regia.