Religia şi politica, surse permanente de tensiune în vechiul Mexic jpeg

Religia şi politica, surse permanente de tensiune în vechiul Mexic

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 28 decembrie 2015

De 2000 de ani încoace oamenii nu au învăţat prea multe despre amestecul dintre religie şi politică şi consecinţele acestuia pe plan social. Asta o arată printre altele şi un studiu recent al departamentului de antropologie al Universităţii din Colorado, care s-a ocupat de zona Mexicului din jurul anului 700 a.Hr.

Religia a fost un factor perturbator în regiune, uneori amplificând conflicte majore. Studiul publicat în Cultural Anthropology analizează dovezile de pe mai multe situri arheologice mexicane, care contrazic opinia conform căreia religia ar fi acţionat ca un liant social în cadrul statalităţii timpurii. Adesea avea un efect total opus. Cercetătorul principal, Prof. Arthur Joyce, subliniază că în vreme ce astăzi nu mai are o importanţă majoră la nivel personal faptul că nu împărtăşim credinţa altora, în trecut, dacă oamenii acţionau în virtutea credinţelor se puteau produce consecinţe foarte concrete, materiale. Procesele politice aveau o încărcătură religioasă, ceea ce ar fi relevant şi pentru lumea contemporană care oferă numeroase exemple ale acestei intersecţii dintre politică şi religie care poate provoca situaţii conflictuale.

Studiul este rezultatul muncii de teren în valea inferioară a lui Rio Verde din Oaxaca, iar rezultatele au fost comparate cu informaţiile deja existente despre valea superioară. Atenţia s-a concentrat pe perioada 700 a.Hr. -250 p.Hr., vremea emergenţei statale în zonă. În valea inferioară a lui Rio Verde ritualurile care includeau sacrificii şi înmormântări în comunitaţile mai mici au ajutat la consolidarea legăturilor locale, împiedicând formarea unor instituţii statale. În schimb în valea Oaxaca elitele au acaparat rolul de mediator între comunităţi şi zei, ceea ce a dus la conflicte cu liderii comunităţilor tradiţionale, culminând cu crearea unui stat regional cu capitala la fortăreaţa Monte Alban.

În ambele părţi religia a jucat un rol fundamental în istoria oraşelor şi statelor timpurii, dar în moduri diferite. Dat fiind rolul pe care religia încă îl mai are în viaţa politică, nu ar trebui să ne surprindă. Conflictul din valea inferioară a lui Rio Verde se întrevede în creşterea şi decăderea rapidă a instituţiilor statale. La Rio Viejo, capitala zonei, au fost ridicate temple gigantice până în anul 100 p.Hr. totuşi, aceste construcţii impresionante, la fel ca multe oraşe din vale, au fost abandonate un secol mai târziu.

Autorii studiului insistă pe importanţa sacrificiilor ceremoniale şi cultului strămoşilor din valea inferioară a lui Rio Verde, elemente esenţiale pentru vechile grupuri umane. Această perspectivă corespunde mai bine şi filosofiilor de viaţa ale nativilor americani care au vieţuit aici.