Recomandare film   În umbra unui om politic controversat jpeg

Recomandare film - În umbra unui om politic controversat

📁 Carte
Autor: Nicoleta Zaharia
🗓️ 13 august 2010

Regizorul Roman Polanski a revenit în lumea cinematografică cu un thriller politic, inspirat după romanul „The Ghost“ al lui Robert Harris.

Polanski a scris scenariul filmului său împreună cu Robert Harris, intitulându-şi pelicula „The Ghost Writer“ (tradus în româneşte, „Marioneta“). Ewan McGregor este „scriitorul din umbra“ lui Pierce Brosnan, care-l interpretează pe Adam Lang, fost prim-ministru britanic, o figură controversată, fiind acuzat că ar fi avut legături dubioase cu CIA.

Acesta ar fi autorizat reţinerea ilegală a unor suspecţi de terorism şi predarea lor pentru a fi torturaţi. Pe insula unde se retrăsese împreună cu soţia şi cu asistenta personală (totodată şi amantă) au năvălit reporterii şi protestatarii, fapt ce-l intrigă pe scriitorul din umbră care începe propria cercetare vizavi de Lang şi de moartea fostului biograf al politicianului, decedat în circumstanţe suspecte.

Prin definiţie, „ghostwriter“ este scriitorul plătit să scrie autobiografii, articole, poveşti, reportaje despre celebrităţi sau politicieni. Conform BBC, personajul Adam Lang „a fost inspirat de Tony Blair“, fostul prim-ministru britanic. Totodată, BBC notează că referirile politice din film amintesc de „războiul terorii“ din Irak. „The Ghost Writer“ a avut premiera mondială la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Iniţial, Polanski şi Harris au făcut echipă pentru realizarea unui lungmetraj după romanul „Pompeii“, anunţat să aibă premiera la Cannes în 2007, însă acesta nu s-a materializat din cauza grevei actorilor din acea toamnă. În 2008, Polanski şi Harris ­şi-au făcut planuri pentru „The Ghost“, cu Nicolas Cage, Pierce Brosnan, Tilda Swinton şi Kim Cattrall.

Filmările au fost amânate cu un an, iar Ewan McGregor şi Olivia Williams i-au înlocuit pe Cage şi Swinton. Producţia a început în 2009. În drum spre Festivalul de la Zürich, în septembrie 2009, Polanski a fost arestat de poliţia elveţiană, acesta fiind implicat într-un scandal sexual. Regizorul n-a putut să ajungă la premiera mondială a filmului său, din 12 februarie 2010.