Reacția președintelui UDMR, Kelemen Hunor, după ce s a propus să i se retragă Ordinului «Steaua României» jpeg

Reacția președintelui UDMR, Kelemen Hunor, după ce s-a propus să i se retragă Ordinului «Steaua României»

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 noiembrie 2017

Într-un comunicat al UDMR transmis, joi, legat de propunerea Consiliului de Onoare al Ordinului Național “Steaua României” de a i se retrage acest ordin, Kelemen Hunor a arătat că obiectivul maghiarilor din România trebuie să fie, în continuare, asumarea în mod liber a opiniilor.

„Noi trebuie să ne asumăm opiniile fără teamă, chiar și dacă ne sunt retrase toate distincțiile primite. Obiectivul nostru, al maghiarilor din România, trebuie să fie, în continuare, asumarea în mod liber a opiniilor noastre, să gândim și să lucrăm împreună cu toți românii care sunt deschiși dialogului”, a declarat președintele Kelemen Hunor, după ce Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României” a decis retragerea distincției care i-a fost acordată în anul 2000.

Decizia Consiliului va fi înaintată președintelui statului, care va hotărî printr-un decret prezidențial dacă va retrage sau nu această distincție. Deși Consiliul își motivează decizia prin faptul că declarațiile președintelui UDMR nu respectă ziua națională a majorității, președintele UDMR precizează că în interviul la care se face referire a spus foarte clar: „Cu toate că maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului, ei respectă ziua de 1 Decembrie”.

„Printre principiile de bază ale democrației se află și libertatea persoanelor de a acționa în conformitate cu propria lor conștiință și de a alege modul de acțiune propriu. Astfel, cetățeanul are dreptul de a sărbători atunci când consideră că trebuie să sărbătorească și are libertatea de a-și exprima gândurile, opiniile și dezideratele. Mesajul care se transmite prin retragerea distincției, este că, astăzi, în România se îngrădește libertatea de exprimare", a subliniat președintele UDMR.

Consiliul de onoare al Ordinului național "Steaua României" a decis, miercuri, să îi solicite președintelui Klaus Iohannis retragerea distincției "Steaua României" în grad de Comandor liderului UDMR, Kelemen Hunor, pe motiv că nu respectă Constituția.

Foto: udmr.ro