Ratko Mladic, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid  jpeg

Ratko Mladic, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, condamnat la închisoare pe viață pentru genocid

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 22 noiembrie 2017

Ratko Mladic, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid și crime împotriva umanității.

Supranumit ”Măcelarul din Balcani”, Ratko Mladic (74 de ani) a fost găsit vinovat pentru genocid  în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost uciși 8.000 de băieți și bărbați musulmani, și pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra orașului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate, relatează Agerpres.

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia a fost achitat de acuzațiile de genocid în alte zone. Decizia privind genocidul de la Srebrenica a fost a treia împotriva unor ofițeri bosniaci sârbi, alți doi fiind condamnați pentru ajutor și complicitate.

mladic sarajevo1993 jpg jpeg

Generalul Mladic (în centru) la Sarajevo, în 1993

Ratko Mladic poate ataca verdictul în apel. În contextul în care TPIY își va încheia activitatea în decembrie, la 24 de ani de când a fost creat de ONU, orice astfel de apel va fi gestionat de așa-numitul Mecanism pentru Tribunalele Penale Internaționale (MICT).

Foto sus: Ratko Mladic în timpul procesului (2014), respectiv în 1993