Răscoala sclavilor de pe Meermin   Recomandare TV jpeg

Răscoala sclavilor de pe Meermin - Recomandare TV

📁 Carte
Autor: Alexandru Zaharia
🗓️ 22 martie 2011

Îngropată în apele de lângă coasta sudică a Africii zace corabia de sclavi Meermin, al cărei voiaj fatal ilustrează un capitol uitat din istoria comerţului cu sclavi şi spune povestea unuia dintre primii luptători pentru libertate africani:Massavana. 

Povestea începe la sfârşitul lui ianuarie 1766, când nava Meermin a plecat din Madagascar, transportând sclavi către Africa de Sud. Înlănţuiţi sub punte şi atât de înghesuiţi încât abia se puteau mişca, aceştia erau destinaţi coloniei de la Cape Town a Companiei Olandeze a Indiilor de Est. Dar printr-o întorsătură dramatică a sorţii, vasul nu a ajuns niciodată la destinaţie. Massavana, un om remarcabil care a refuzat să fie înrobit, şi-a condus compatrioţii într-o răscoală în urma căreia aceştia au preluat controlul asupra navei. Sclavii au ordonat apoi echipajului olandez să facă cale-ntoarsă şi să îi ducă acasă, în Madagascar, către libertate. 

Dar experimentaţii marinari olandezi i-au păcălit şi au îndreptat corabia către Cape Town. Când sclavii şi-au dat seama ce se întâmplă, a izbucnit o luptă sângeroasă cu miliţia de pe uscat. Supravieţuitorii au fost înrobiţi din nou, iar Meermin s-a scufundat. Narat de către actorul Liev Schreiber, documentarul de pe Viasat History urmăreşte eforturile de a descoperi întreaga poveste a acestui eveniment istoric. Cu ajutorul unor arhive detaliate şi a stenogramelor tribunalului, aflăm ce s-a întâmplat pe Meermin, cum au reuşit sclavii să-i supună pe cei care-i ţineau prizonieri şi de ce a eşuat corabia pe o plajă sălbatică şi bătută de vânturi, la 320 de kilometri est de Cape Town. 

Viasat History  - Luni, 4 aprilie, ora 20.00