Rămășițele ulțimului Țar al Rusiei, exhumate pentru o nouă anchetă jpeg

Rămășițele ulțimului Țar al Rusiei, exhumate pentru o nouă anchetă

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 septembrie 2015

Rămășițele ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, și ale soției sale, Împărăteasa Alexandra, au fost exhumate în cadrul unei noi anchete în cazul asasinării lor din iulie 1918.

Unul dintre anchetatorii implicați în redeschiderea cazului a declarat pentru un radio din Moscova că au fost prelevate mostre de țesut de la Nicolae II, de la împărăteasă, dar și de pe uniforma Împăratului Alexandru II, bunicul ultimului Țar, asasinat în 1881. „Am decis să începem din nou chiar de la zero și să facem teste noi”, a mai declarat acesta. 

Țarul, soția sa și cei cinci copii, împreună cu câțiva servitori, au fost uciși de bolșevici în vara anului 1918. Prima anchetă în cazul asasinatului a avut loc în 1991, când a fost descoperită o groapă comună în apropiere de Ekaterinburg, locul unde familia imperială a fost exilată, și apoi ucisă. Atunci, analizele ADN au stabilit că în acel mormânt se aflau rămășițele țarului, ale țarinei, dar și ale copiilor lor (de fapt, doar trei dintre fiice). În 2007, într-un alt mormânt au fost descoperite încă două cadavre, despre care s-a spus că ar aparține țareviciului Alexei ale surorii sale, Maria. 

Recent, Biserica Ortodoxă a cerut redeschiderea anchetei pentru a putea stabili exact cui aparțin rămășițele descoperite în 2007, căci – în ajunul centenarului morții ultimilor Romanovi – se dorește reînhumarea tuturor membrilor familiei imperiale în același loc.