Putem digitaliza istoria înainte ca ISIS să o distrugă? jpeg

Putem digitaliza istoria înainte ca ISIS să o distrugă?

📁 Istorie recentă
Autor: Laura Ghitoi
🗓️ 16 septembrie 2015

În timp ce ISIS continuă să distrugă monumente de o valoare incomensurabilă din Orientul Mijlociu, oamenii de știință de la Institutul de Arheologie Digitală se luptă să găsească soluții pentru a salva digital istoria care este pe cale să devină praf și pulbere.

Cea mai recentă propunere a specialiștilor este de a folosi în zonele de conflict din Siria și din Iraq 5000 de  camere de fotografiat 3D care să înregistreze cum arată monumentele aflate în pericolul de a fi distruse de jihadiști. În eventualitatea în care clădirile, templele și celelalte construcții esențiale pentru istorie vor fi distruse, acestea pot fi printate și transportate la locul inițial.

Această idee a fost deja implementată la un anumit nivel de un cuplu chinez care a reușit să realizeze holograme 3D la scară ale celei mai înalte statui cu Buddha din Bamiyan, Afganistan, statuie care a fost bombardată de talibani în anul 2001.

După ce jihadiștii au dărâmat cu buldozerul ruinele întregului oraș Nimrud, vechi de 3000 de ani, după ce au făcut bucăți două statui din aceeași perioadă din Muzeul Mosul și după ce au distrus templul Baal Shamin din situl antic Palmyra, toate din Irak, pericolul ca acest lucru să se întâmple din nou este ridicat.

Graba pericolului iminent i-a convins pe cercetători să avanseze desfășurarea proiectului, Institutul de Arheologie Digitală propunându-și să aibă în funcțiune 5000 de camere de fotografiat 3D până la sfârșitul anului, numărul urmând să fie dublat până la sfârșitul lui 2016.

Acest proiect a adus împreună mai multe insituții care se luptă pentru salvarea patrimoniului internațional din Orientul Mijlociu printre care se numără și Universitățile Oxford și Harvard (care sunt parte din Institutul de Arheologie Digitală), UNESCO, Institutul pentru Studiile Lumii Antice din New York (care va stoca fotografiile realizate) și Universitatea MIT (care la nevoie, la realiza printarea 3D a clădirilor). Toate aceste forțe unite speră să ajute la conservarea celor mai importante construcții din Irak și Siria, considerând și Egipt, Israel, Afganistan și Yemen.