Puerto Rico a votat să devină al 51 lea stat american jpeg

Puerto Rico a votat să devină al 51-lea stat american

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 iunie 2017

Cetăţenii din Puerto Rico, cea mai mare colonie a Statelor Unite, au votat în cadrul unui referendum consultativ ca statul hispanic să devină al 51-lea stat american.

Opţiunea de a se înscrie formal în SUA, ca stat cu drepturi depline, a fost susţinută de 97,1% dintre cei care au votat. Independența deplină / "asocierea liberă" cu SUA a fost susţinută doar de 1,5%, iar menţinerea statutului de ţară colonială, de doar 1,3% dintre votanţi. Rezultatul a fost imediat respins de partidele de opoziţie care au boicotat referendumul, relatează Mediafax.   

Washington-ul nu se grăbește să modifice statutul insulei. Puerto Rico are mari probleme economice, având o dolari datorie 70 de miliarde şi se află în plin proces de faliment.

Până în 2012, au avut trei referendumuri pe această temă, în 1967, 1993 şi 1998, iar portoricanii au optat de fiecare dată să-şi păstreze statutul de colonie. În urmă cu 5 ani, au spus ales pentru prima dată să devină al 51-lea stat american, însă referendumul a fost unul consultativ, iar Congresul SUA a respins cererea portoricanilor.