Protest pentru cultură, cu teancuri de cărţi la intrarea în Ministerul Finanţelor jpeg

Protest pentru cultură, cu teancuri de cărţi la intrarea în Ministerul Finanţelor

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 4 septembrie 2012

Artişti şi manageri culturali au protestat marţi la Ministerul Finanţelor, faţă de reducerea bugetelor instituţiilor culturale şi desfiinţarea TVR Cultural, depunând teancuri de cărţi la intrarea în clădire, cu mesajul "Aţi zidit cultura vie!".

Aproximativ 20 de persoane, reprezentanţi ai Coaliţiei Sectorului Cultural Independent, o platformă informală care reuneşte în jur de 12 organizaţii culturale din Bucureşti şi Cluj-Napoca, ce a organizat acest demers, s-au strâns marţi, la ora13.00, în faţa sediului Ministerului Finanţelor. Printre acestea s-au aflat scriitorul Vasile Ernu şi coregraful Mihai Mihalcea.

Participanţii la acest protest sub formă de flash-mob au venit echipaţi cu zeci de cărţi pe care le-au aşezat în teancuri în faţa uşilor glisante de la intrarea în Ministerul Finanţelor, afişând pe acest edificiu o foaie cu textul "Aţi zidit cultura vie!".

  "Este un semnal de protest faţă de cele mai recente măsuri ale Guvernului", a declarat pentru MEDIAFAX Raluca Voinea, curator şi critic de artă, referindu-se la tăierea bugetului Institutului Cultural Român (ICR), prin rectificarea bugetară, al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), care ar urma să nu mai primească contribuţia anuală a Loteriei Române, reprezentând peste 95% din bugetul Fondului, şi la desfiinţarea TVR Cultural. "Şi nu ştim când se vor opri", a mai spus aceasta.

Voinea a mai atras atenţia că mişcarea Coaliţiei Sectorului Cultural Independent este una a oamenilor care produc cultura contemporană vie, în România, fără prea multă încurajare din partea statului, iar prin tăierea fondurilor pentru cultură, "practic, toată munca de ani de zile e ca şi cum n-ar fi fost".

Ea a mai spus că nu se aşteaptă vreo reacţie din partea decidenţilor politici, dar se poate transmite un semnal către comunitatea culturală, pentru ca aceasta să devină conştientă că poate face front comun pentru a nu fi ignorată de deciziile politice.

"În contextul ăsta, am impresia că nimic nu mai contează, niciun fel de acţiune, de declaraţie, de demers", a spus şi Mihai Mihalcea, acuzând politicienii de cinism, "nesimţire maximă" şi "inconştienţă". "N-am crezut că vom ajunge la asemenea măsuri. Dacă chiar în '90, când veneau minerii, se mai întrezărea o speranţă pentru viitor, acum nu mai există. Foarte mulţi colegi vor să emigreze, la modul cel mai serios. Chiar nu ştiu ce ar putea determina clasa politică actuală să devină mai lucidă şi să facă ceva pentru cei care au făcut ceva în ţara asta", a mai spus Mihalcea.

Un reprezentant al Ministerului Finanţelor, care s-a prezentat drept Bogdan Grunevici, şeful Biroului de informaţii publice de la Direcţia Comunicare, a ieşit din clădire, peste teancurile de cărţi, flancat de doi gardieni, să-i întrebe pe cei adunaţi de ce au venit, dacă doresc o audienţă şi dacă îşi pot pune cărţile pe margine ca să nu blocheze intrarea în instituţie. Protestatarii i-au răspuns că aceste cărţi aduse sunt ale ministerului, care poate face ce doreşte cu ele. Au urmat câteva explicaţii, ce este Coaliţia Sectorului Cultural Independent, de ce protestează, la finalul cărora bărbatul a luat nişte date de contact pentru a le comunica mai departe, să se stabilească eventual o audienţă. De altfel, reprezentanţii Coaliţiei l-au informat şi că au depus o scrisoare în care îşi prezintă demersul la Ministerul Finanţelor.

Manifestanţii s-au împrăştiat apoi pentru a nu depăşi durata de până la 15 minute în care se poate protesta fără autorizaţie, iar după plecarea lor au ajuns la minister şi câţiva reprezentanţi ai forţelor de ordine.

sursa:mediafax.ro