Proiectul de consolidare a Palatului Culturii din Iaşi, blocat după patru ani de şantier jpeg

Proiectul de consolidare a Palatului Culturii din Iaşi, blocat după patru ani de şantier

📁 Patrimoniu
Autor: Gabriela Toma
🗓️ 22 mai 2012

Lucrările de consolidare a monumentului-simbol al Iaşiului vor stagna până când Ministerul Culturii va găsi un nou constructor pentru a finaliza proiectul. În plus, nota de plată a proiectului a crescut de la 7, 15 milioane de euro, estimarea iniţială de acum patru ani, la 26, 5 milioane de euro.

Reprezentanţii Ministerului Culturii susţin că au reluat lucrările la Palatul Culturii de pe 7 mai. Schelele însă au rămas pe faţada clădirii încă de iarna trecută şi abia se văd muncitori prin faţa monumentului. Şantierul de anvergură de la Palatul Culturii a fost stagnat, singurele lucrări care se mai fac acum se limitează la protejarea edificiului şi conservarea lucrărilor deja efectuate.

image

Lucrările majore de conservare au fost oprite până când nu va fi încheiat un alt contact pentru o serie de obiective care nu au fost incluse în proiectul iniţial:turnul central, picturi, amenajarea Sălii Voievozilor, dar şi structura de rezistenţă.. Astfel, până nu este adjudecată licitaţia publică pentru aceste lucrări restante, evaluate la 15, 8 milioane de euro, şantierul la Palatul Culturii va fi în conservare.

„Momentul lansării licitaţiei depinde însă de data avizării în comisiile de specialitate a noului proiect, care a fost finalizat la finele lunii trecute. De îndată ce toate avizele vor fi obţinute şi în concordanţă cu priorităţile actualului guvern, licitaţia va fi demarată", a spus Bogdan Trâmbaciu, directorul Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

Deşi au identificat sursa de finanţare a noilor lucrări, 15, 8 milioane de euro din creditul de angajament, reprezentanţii ministerului abia au finalizat licitaţia pentru proiectarea lucrărilor restante la structura, arhitectura, instalaţii, componente artistice şi corpul şi turnul central. Contractul de aproape 760.000 de lei a fost obţinut de firma Impex Romcatel, aceeaşi care s-a ocupat de proiectarea lucrărilor de consilidare a monumentului istoric.

Mai mult, oficialii din Ministerul Culturii speră să finalizeze lucrările până în martie 2013, în condiţiile în care lucrări de valoare mai mică, 10, 7 milioane de euro, abia au fost finalizate în patru ani. Muncitorii firmei Iasicon se ocupă cu lucrările de consolidare a clădirii-simbol al Iaşiului. Şantierul trebuia finalizat în martie anul trecut, însă contractul a fost suplimentat până la 10, 7 miloane de euro şi prelungit până în martie 2012 din cauza problemelor la structura de rezistenţă a monumentului istoric şi a descoperirii vestigiilor arheologice.