Procurorul General, sesizat după comemorarea lui Ion Antonescu într o biserică din Vaslui jpeg

Procurorul General, sesizat după comemorarea lui Ion Antonescu într-o biserică din Vaslui

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 6 iunie 2021

Alexandru Muraru, reprezentant special al guvernului pentru combaterea antisemitismului, a sesizat poliția și procurorul general după ce la Biserica Sf. Parascheva din Vaslui a avut loc o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război. Evenimentul a fost relatat de o televiziune locală. Alexandru Muraru precizează că, ”ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuțiuni, cele mai multe fiind o deșănțată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității, la adresa a sute de mii de civili”.

”Considerăm că întreaga acțiune, desfășurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislația în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populației evreiești. Atrag atenția că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă. În acest sens, am adresat o sesizare către Ministrul de Interne și către Procurorul General, pentru a demara investigațiile ce se impun”, afirmă Alexandru Muraru într-un comunicat de presă.

El adaugă că, deși Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui ar fi o „ctitorie” a mareșalului Ion Antonescu, ”este obligatoriu să abandonăm definitiv paradigma comemorării criminalilor de război sau a legionarilor care au rămas în istorie pentru sângeroasele masacre și pogromuri și să procedăm, în schimb, la comemorarea victimelor acestora”.

Încercarea de reabilitare a unuia dintre cei mai mari criminali din istoria României nu trebuie tratată cu superficialitate sau ignorată. Aceasta este o acțiune incalificabilă și incompatibilă cu eforturile pe care le-a făcut România în ultimii 20 de ani în materia protejării victimelor Holocaustului, a prevenirii și combaterii negării Holocaustului sau a încercărilor de reabilitare a criminalilor de război", adaugă Muraru.