Prințul Charles, decorat de președintele Klaus Iohannis cu «Steaua României» jpeg

Prințul Charles, decorat de președintele Klaus Iohannis cu «Steaua României»

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 martie 2017

Prinţul Charles al Marii Britanii îşi începe miercuri vizita oficială de trei zile în România. În prima zi a vizitei, Prinţul de Wales va fi decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce.

"În semn de preţuire pentru activitatea Prinţului de Wales în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume, Preşedintele României va conferi Alteţei Sale Regale Ordinul Naţional «Steaua României» în Grad de Mare Cruce", precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi miercuri pe Prinţul Charles la Palatul Cotroceni.

"Discuţiile vor viza dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei de Parteneriat Strategic dintre România şi Marea Britanie, inclusiv în domeniul securităţii, evoluţia relaţiilor dintre cele două ţări în perspectiva Brexit, cu accent pe situaţia comunităţii româneşti din Marea Britanie, precum şi ampla activitate caritabilă desfăşurată de ASR Prinţul de Wales în România", mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Aceasta este cea de-a doua vizită oficială în România a Prinţului Charles, din 1998 şi până în prezent.

Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.

Prinţul Charles, rudă cu Vlad Ţepeş?

În urmă cu câțiva ani, prinţul de Wales, moştenitorul coroanei britanice, a declarat că este un urmaş al lui Vlad Ţepeş, susţinând o campanie mediatică fără precedent de promovare a Transilvaniei şi a României. Filmul „Wild Carpathia”, difuzat de Travel Channel, a fost urmat de articole în presa europeană, care au arătat frumuseţile fără seamăn din România.

„Arborele meu genealogic arată că sunt descendentul lui Vlad Ţepeş“, spune prinţul Charles în documentarul despre munţii Carpaţi, apărut în 2011.

Deşi se credea iniţial că e doar o strategie de marketing, s-a dovedit adevărată afirmaţia prinţului Charles potrivit căreia ar fi înrudit cu Vlad Ţepeş. Scriitorul David Hughes a prezentat în cartea sa „Cronicile Britanice” patru variante prin care sângele domnitorului român poreclit „Dracula“ curge prin venele prinţului moştenitor al tronului britanic, scrie Adevărul.

Domnitorul Vlad Ţepeş a avut cinci copii, patru băieţi şi o fată. Prin fiii săi, Mihnea cel Rău şi Vlad Ţepeluş, şi prin căsătorii successive s-a ajuns ca descendenţii lui Ţepeş să se înrudească cu diverşi membri ai unor familii de nobili maghiari sau de români maghiarizaţi. Indiferent care dintre cele patru variante prezentate de Hughes ar fi urmate, se ajunge la un punct comun: contesa Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, din Sângeorgiu de Pădure (judeţul Mureş). Nepoata acesteia, Mary de Teck, s-a căsătorit cu regele George al V-lea al Marii Britanii, devenind astfel regină. Unul dintre fiii cuplului, regele George al VI-lea, s-a căsătorit cu Elizabeth Bowes-Lyon în 1923 şi a avut două fiice: pe Margaret şi pe Elizabeth (actuala regină Elisabeta a II-a). Aşadar, prinţul Charles este strănepotul reginei Mary de Teck.