Primul caz de scorbut din lume, descoperit în Egipt jpeg

Primul caz de scorbut din lume, descoperit în Egipt

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 25 ianuarie 2016

Scheletul unui copil datând din 3800-3600 a.Hr. a fost scos la lumină în Nag Al-Qarmilla, regiunea Aswan şi poate fi vorba despre cel mai timpuriu caz de scorbut dezvăluit până acum de arheologie, scrie Arham Online.

Arheologii italieni şi egipteni au făcut descoperirea în contextul unui proiect care se concentrează pe explorarea siturilor predinastice egiptene. Ministerul Antichităţilor a anunţat de curând prin Mamdouh Eldamaty că analizele de laborator ale scheletului unui copil în vârstă de un an arată modificări în structura oaselor, indicând o deficienţă de vitamina C. Nu se ştie exact care ar fi cauza bolii, dar în genere alimentaţia nesănătoasă şi alte obiceiuri cotidiene favorizează apariţia acesteia.

Echipa de arheologi a investigat deja câteva situri între Aswan şi Kom Ombo, unde arta parietală se află în pericol în continuare din cauza activităţii umane. Pentru prima dată s-a folosit pe Valea Nilului tehnologia tridimensională precum fotogrametria pentru a documenta mai în detaliu arta şi mediul în care s-a dezvoltat, scopul fiind reducerea timpului de lucru şi îmbunătăţirea calităţii analizei.