Primii Homo Sapiens au trăit în Italia jpeg

Primii Homo Sapiens au trăit în Italia

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 4 noiembrie 2011

Conform celor mai recente cercetări, cei mai timpurii oameni din Europa au trăit acum circa 45.000 de ani într-o peșteră preistorică din sudul Italiei. Această descoperire a dezvăluit că membrii speciei noastre au fost prezenți în Europa de mai multă vreme decât se credea inițial, împărțind teritoriul cu omul Neanderthal timp de cel puțin 5.000 de ani.

”În acest timp e foarte posibil să fi existat contacte între cele două specii, dar nu există dovezi concrete care să susțină asta”, a spus Stefano Benazzi, antropolog la Universitatea din Viena.

Înainte de descoperirile lui Benazzi și echipsa sa, se credea că primii oameni moderni din Europa erau din zona României de azi și au trăit acum 40.000 de mii de ani. Culturi umane din paleoliticul superior, de acum 45.000 de ani, sunt înregistrate în Orientul Apropiat, ceea ce lăsa un gol de 5.000 de ani între acei Homo Sapiens și cei din România. ”Cu aceste descoperiri, acest gol dispare” a adăugat Benazzi.

Echipa antropologului a analizat doi dinți descoperiți în 1964 într-o peșteră, și cu ajutorul celei mai noi tehnologii au făcut comparații cu dinți ai speciei Neanderthal, descoperind că de fapt se potrivesc mai bine cu dinții lui Homo Sapiens.

Noile descoperiri arată că Homo Sapiens a venit în Europa mai devreme decât se credea, dar tot nu explică modul în care a ajuns aici. Stefano Benazzi este de părere că ”cel mai probabil primii au venit dinspre est, poate de-a lungul coridorului danubian”.

Sursa:http://news.discovery.com