Primăria Romei și Biserica Catolică se ceartă pe monedele aruncate de turiști în Fontana di Trevi jpeg

Primăria Romei și Biserica Catolică se ceartă pe monedele aruncate de turiști în Fontana di Trevi

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 15 ianuarie 2019

Fontana di Trevi, cea mai cunoscută fântână arteziană din Roma, a generat un conflict între Primăria Capitalei Italiei și Biserica Catolică. Cele două instituții de ceartă pentru monedele aruncate de de turiști în fântână.

Situată în micuța piață Trevi din cartierul Quirinale, la capătul unui apeduct construit în secolul XIX î.Hr., această fântână în stil baroc este celebră mai ales pentru monedele pe care le colectează zilnic de la turiștii dornici să se reîntoarcă la Roma. Această tradiție a fost impulsionată, în 1954, de filmul „Three Coins in the Fountain“, în regia cineastului de origine română Jean Negulesco.

Datorită turiștilor, în Fontana di Trevi se strâng anual circa 1,5 milioane de euro. În mod tradițional, banii ajung la organizația catolică Caritas, care îi ajută pe nevoiași. Însă Virginia Raggi, primarul Romei, vrea să folosească acești bani pentru lucrări de infrastructură. La inițiativa primarului Capitalei italiene, Consiliul Municipal a aprobat această schimbare, care urmează să intre în vigoare în aprilie, relatează Adevărul.

Ziarul oficial al Conferinței episcopilor catolici italieni a publicat un articol critic despre această inițiativă a Primăriei, cu titlul sugestiv „Banii luați de la cei mai săraci“. De asemenea, numeroși italieni s-au declarat împotriva acestui demers și au cerut Consiliului Municipal să-și reconsidere poziția.

 Aleasă primăriță a Romei în vara lui 2016, drept candidată din partea Mișcării Cinci Stele, Virginia Raggi este criticată dur în prezent pentru eșecul ei în gestionarea unor probleme presante ale orașului, între care colectarea precară a deșeurilor și drumurile proaste. Construită în perioada 1732-1762, la cererea papei Clement al XII-lea, Fontana di Trevi atrage milioane de curioși în fiecare an.