„Prima pălărie care conține ADN ul împăratului Napoleon” va fi scoasă la licitație jpeg

„Prima pălărie care conține ADN-ul împăratului Napoleon” va fi scoasă la licitație

📁 Napoleon şi războaiele sale
Autor: Redacția
🗓️ 17 septembrie 2021

O pălărie a lui Napoleon Bonaparte, descoperită recent și care conține fragmente de ADN ce dovedesc că i-a aparținut într-adevăr celebrului împărat francez, va fi scoasă la licitație pe 27 octombrie, la Londra, de casa de licitații Bonhams.

Acest obiect de vestimentație, prezentat de reprezentanții casei Bonhams drept „Prima pălărie care conține ADN-ul împăratului Napoleon”, este expus la Hong Kong, înainte de a fi transferat la Paris și, apoi, la Londra, informează Agerpres.

Pălăria, unul dintre legendarele bicornuri adeseori văzute în tablourile ce îl prezintă pe Napoleon pe câmpul de luptă, a fost cumpărată de proprietarul ei actual de la o casă de licitație germană, ai cărei reprezentanți nu știau la acea vreme că aparținuse împăratului francez.

Foto: Bonhams

palarie Napoleon jpg jpeg

Cumpărătorul a devenit intrigat când și-a dat seama că pălăria conținea inscripții și alte caracteristici care sugerau că ar fi putut să îi aparțină lui Napoleon. O investigație inițială a sugerat că obiectul se potrivea ca dimensiune și ca vârstă cu bicornurile purtate de Napoleon Bonaparte. Apoi, obiectul a fost testat prin analize extensive care au folosit metode variate, inclusiv microscopia electronică, fiind descoperite cinci fire de păr în interiorul pălăriei. 

„Două dintre acele fire de păr au fost apoi analizate și s-a demonstrat că ele conțin markeri din ADN-ul lui Napoleon", a explicat Simon Cottle, directorul pentru Europa al casei Bonhams.

Prețul de vânzare al acestei pălării este estimat între 100.000 și 150.000 de lire sterline.