Președintele Chinei Xi Jinping: Coronavirusul, cea mai gravă urgenţă sanitară în China din 1949 jpeg

Președintele Chinei Xi Jinping: Coronavirusul, cea mai gravă urgenţă sanitară în China din 1949

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 februarie 2020

Coronavirusul reprezintă cea mai gravă urgenţă sanitară care a afectat China de la fondarea regimului comunist în 1949, a declarat duminică preşedintele Xi Jinping, recunoscând existenţa unor ''lacune'' în acţiunile de răspuns la epidemie, informează AFP, citată de Agerpres.

"Trebuie să tragem învăţăminte din lacunele apărute în răspunsul la epidemie", a declarat acesta, potrivit relatărilor difuzate de televiziunea naţională. 

Epidemia de pneumonie virală, care a contaminat aproape 77.000 de persoane în China, dintre care peste 2.400 au decedat, ''este o criză, o mare încercare pentru noi'', a mai spus liderul chinez. 

China a fost şi epicentrul epidemiei de SARS, în perioada 2002-2003, care a dus la decesul a circa 650 de persoane pe teritoriul ţării, inclusiv în Hong Kong. Prin comparaţie, Covid-19 se dovedeşte ''foarte dificilă de prevenit şi de ţinut sub control'', a declarat liderul chinez cu prilejul unei reuniuni la care participă cei mai înalţi oficiali din ţară.  Ca măsură de prevenire a transmiterii, guvernul a plasat în carantină, în urmă cu exact o lună, oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, unde locuiesc 11 milioane de persoane. Epidemia, care s-a răspândit în circa 30 de ţări şi teritorii, a generat o puternică încetinire a economiei chineze. 

Xi Jinping a recunoscut că va avea ''inevitabil un impact puternic asupra economiei şi societăţii'', dar a dat asigurări că efectele acesteia vor fi ''pe termen scurt'' şi gestionabile.